GNR > Actueel > Afgeronde projecten > Project herstel Tafelberg

Project herstel Tafelberg

Project herstel Tafelberg
De Tafelberg is de hoogste en misschien ook wel de meest strategisch gelegen ‘berg’ in het Gooi. De Tafelberg ligt op het hoogste deel van een stuwwal die is ontstaan in de voorlaatste ijstijd. De Tafelberg was hard toe aan herstel. De laatste opknapbeurt van De Tafelberg was in 1990. Voor heel veel mensen uit het Gooi is de Tafelberg een bijzondere plek. Maar de berg was vervallen, het besef van het historische punt was verdwenen en de berg werd enkel nog maar gebruikt door MTB’ers en sporters.

Restauratie

In 2019 zijn we gestart met de restauratie van dit historische uitkijkpunt de Tafelberg. Het project is bedoeld om de beleving van dit natuurgebied te vergroten en de cultuurhistorische waarde te behouden. Het project is mogelijk gemaakt dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij en extra steun van enkele organisaties uit het Gooi. Op het hoogste punt staat een uit bakstenen gemetselde zit-object waarop enkele oriëntatiepunten van het Gooi zijn gemarkeerd. De trap is verplaatst naar de kant van de open heide. De oude opgang aan uw zijde van de berg wordt ingeplant.

Opnieuw trekpleister

De berg ligt precies op de grens van Huizen en Blaricum. Beide dorpen hadden iets speciaals met deze hooggelegen plek in het Gooi. Al eeuwen een trekpleister voor vele dagjesmensen maar diende ook ooit als baken voor de schepen op de Zuiderzee. De gemeentegrens, exact over de berg, is in 1815 vastgelegd. Nu is deze grens opnieuw zichtbaar gemaakt met noppen over het midden van de trap en in het metselwerk. Na zevenenveertig treden bereik je het hoogste punt. De topsteen van 1000 kilo ligt op 39.2 meter boven NAP. Een mooie plek om even uit te rusten na een wandeling over de Tafelbergheide waar iedere ochtend de schaapskudde vertrekt vanuit de schaapskooi dichtbij de Tafelberg. Op 14 februari 2020 is uitzichtpunt de Tafelberg officieel geopend door directeur-rentmeester Karin Kos samen met wethouder Verbeek van gemeente Huizen en wethouder Knoop van gemeente Blaricum. Bekijk hieronder het filmpje!
YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Gerelateerde berichten