Projecten
GNR > Actueel > Projecten > Vernieuwen Voetstappenpad

Vernieuwen Voetstappenpad

Vernieuwen Voetstappenpad

De kenmerkende paaltjes met voetafdruk van het Voetstappenpad.

Projectdoel: Uitbreiden Voetstappenpad rond Hilversum met drie routevarianten en updaten van het routeboekje.
Uitvoeringstermijn: 2023 – 2025 

Het Voetstappenpad is vlak voor de Tweede Wereldoorlog aangelegd om het Gooi aantrekkelijker te maken voor toeristen. Het pad voert over onverharde paden rond Hilversum en heeft een lengte van ruim 25 km. De route is gemarkeerd met unieke betonnen paaltjes waarop een voetafdruk is weergegeven.

Het pad is na de oorlog langzaam in verval geraakt en in 1997 gereconstrueerd, ter gelegenheid van het 65-jarig bestaan van het Goois Natuurreservaat. Daarbij is een boekje uitgegeven met een beschrijving van de route en informatie over de bijzondere landschappen waar doorheen gelopen wordt. De route is populair onder wandelaars, vooral vanwege de grote variatie aan natuurgebieden. Ook organiseert de Gooise Atletiek Club jaarlijks de Voetstappenpad Wandelrally op het parcours. 

Kortere variant

Op de oorspronkelijke plankaart van het Voetstappenpad was een (ongeveer 4 km kortere) variant aangegeven die door het gebied bij de Huydecopersweg in Hilversum loopt. Deze variant ging verloren in de jaren zeventig bij de aanleg van de A27. Door de recente reconstructie van deze snelweg en de realisatie van het plan Huydecopersweg is het binnenkort weer mogelijk deze verdwenen variant in ere te herstellen. Daarnaast nemen wij nog twee nieuwe varianten op in het pad (waaronder een over de Natuurbrug Zanderij Crailoo). De nieuwe varianten zullen wij, waar mogelijk, markeren met de karakteristieke betonnen paaltjes; op de plaatsen waar dat niet kan gebruiken wij een opvallende sticker. 

Vernieuwing routeboekje

Ook vernieuwen wij het verouderde routeboekje van het Voetstappenpad. Het is de bedoeling de nieuwe routevarianten en het vernieuwde routeboekje tussen de tweede helft van 2024 en het eerste kwartaal van 2025 op te leveren. Dit is mede afhankelijk van de ontwikkelingen rondom het project Huydecopersweg waar één van de aanvullende delen van de Voetstappenpadroute doorheen gaat lopen. 

Gerelateerde berichten