Onze gebieden
Koester ons groene thuis

Onze gebieden

Het Goois Natuurreservaat beheert en beschermt ruim 2.800 ha natuur in ca. afzonderlijke 65 gebieden tussen het Gooimeer en Hollandsche Rading, waar de provincie Noord-Holland grenst aan de provincie Utrecht. Bekijk ook de interactieve kaart onderaan deze pagina.

De opdracht van het Goois Natuurreservaat is al sinds 1932 om de rijke Gooise natuur “ten eeuwigen dage” te beschermen, zodat mensen ervan kunnen blijven genieten. We maken ons sterk voor het behoud van de eeuwenoude, typisch Gooise landschappen, zoals heidevelden, bossen, zandverstuivingen, graslanden en historische akkers, en hun unieke natuurwaarden. We zorgen voor natuurverbindingen binnen onze eigen terreinen en we leggen verbindingen met aangrenzende natuurgebieden voor een sterke, gezonde en diverse natuur. In onze gebieden komen honderden plant- en diersoorten voor.

Het Goois Natuurreservaat heeft tevens twee eigen schaapskuddes die de heide begrazen, en Schotse hooglanders, Charolais-runderen en landgeiten. Op de Blaricummerheide hebben we een schaapskooi, die elke zondagmiddag geopend is voor publiek.

Wie van de natuur wil komen genieten is aan het goede adres bij het Goois Natuurreservaat. Wandelend, met de fiets of te paard. Bekijk hieronder waar onze gebieden liggen, en onze wandel-, fiets- en paardrijroutes.