GNR_210325_Logo_90jaar_schuin

Fietsen

GNR > Actief > Fietsen

Eenmalige gift

De fiets: hét ideale vervoermiddel voor het Gooise landschap dankzij een netwerk van meer dan 110 kilometer aan goed onderhouden fietspaden. Je fietst afwisselend door bossen, over heidevelden en langs historische akkers. En op sommige plekken moet je even stevig doortrappen als je een stuwwal of natuurbrug op rijdt. In onze webwinkel vind je diverse fietsgidsen met prachtige routes door ons hele gebied.

Kom je grazers tegen? Houd minimaal 25 meter afstand en fiets rustig door.

Wist je dat de fietspaden in het Goois Natuurreservaat zijn aangelegd door de Rijwielpadenvereniging Gooi- en Eemland? Deze vereniging werd in 1914 opgericht om een alternatief te bieden voor het toenemende autoverkeer dat ‘te gevaarlijk voor de andere weggebruikers’ werd. Sinds 2004 wordt het onderhoud van de paden uitgevoerd door het GNR.

Onze fietsroutes

Goylant per fiets

Het GNR heeft twee afwisselende fietstochten samengesteld die je door de rijke Gooise natuur van heidevelden, zandverstuivingen, vennen, landgoederen, bossen en oude akkers (engen) brengen. De routes zijn onderweg goed gemarkeerd zodat je fijn kunt doorfietsen. De twee routes zijn ook eenvoudig met elkaar te verbinden tot één lange fietstocht. Een uitgebreide beschrijving van deze routes met informatie over natuur en cultuur is gebundeld in een handzaam boekje “Goylant per fiets”. Dit boekje is te koop in onze webwinkel voor 7,50 euro (excl. verzenden).

De zuidroute, 27 km

Met deze tocht fiets je met een grote boog om Hilversum heen en maak je kennis met het gevarieerde landschap op de Wester- en Zuiderheide. Vergeet niet even af te stappen om te genieten van het weidse uitzicht over de hei. Via de faunapassage onder de A27 bereik je net als de boommarters en egels het Cronebos en het Smithuyserbos. Het fietspad parallel aan de natuurverbinding Zwaluwenberg brengt je over de snelweg weer terug naar de hei, de Hoorneboegse heide. Vanaf hier fiets je nog een stukje door een woonwijk en duik je even verderop het prachtige Corversbos in. Tot slot kom je nog vlak langs Gooilust, een prachtige buitenplaats in ’s-Graveland.

De noordroute, 30 km

Dit is een schitterende tocht door het Gooi. Je fietst door het betoverende Spanderswoud waar veel reeën, dassen en eekhoorns leven. De tocht gaat dwars door het mooie vestingstadje Naarden met veel gezellige terrasjes. Hoogtepunt van deze tocht is misschien wel de Tafelbergheide waar je vooral in het najaar eindeloos van de hei kunt genieten. Hier staat ook onze schaapskooi en de kans is groot dat je de kudde onderweg tegenkomt. Het kunstenaarsdorp Laren met o.a. het Singer Museum en de Westerheide maken deze verrassende route compleet.

Fietsen met kinderen

Kinderen vinden fietsen vaak hartstikke leuk mits de tocht niet te lang is en er voldoende afwisseling is. Maak vanuit huis kleine tochten in de directe omgeving en fiets bijvoorbeeld eens op zondagmiddag naar de Schaapskooi in Blaricum of naar de natuurspeelplek ’t Laer tussen Laren en Hilversum.

Ontdek ook de fietspaden over de diverse natuurbruggen in het Goois Natuurreservaat en steek, net als de dieren, de wegen en spoorlijnen veilig over. Je vindt de ecoducten bij Zanderij Crailoo, het Laarderhoogt (A1) en de Zwaluwenberg (A27). Alle met zeer wisselende uitzichten!

Het Goois Natuurreservaat in kaart