GNR > Actueel > Afgeronde projecten > Project Aanpassing hondenbeleid

Project Aanpassing hondenbeleid

Project Aanpassing hondenbeleid
Het Goois Natuurreservaat gaat vanaf 15 juli 2021 grote groepen honden in haar natuurgebieden weren. Dit geldt voor alle natuurgebieden waar honden, aangelijnd of los, zijn toegestaan. Dit betekent dat er maximaal drie honden per begeleider zijn toegestaan, mits de dieren onder appèl staan. De druk op de kwetsbare Gooise natuur wordt almaar groter. Grote groepen loslopende honden zijn met stip op één de grootste verstoorders. Dat zien we bijvoorbeeld aan het aantal gewonde en dode reeën en verstoorde nesten van vogels die op de grond broeden. Ook ontvangen we een groeiende stroom klachten van recreanten en mensen die hun hond uitlaten, over de overlast die groepen loslopende honden met zich meebrengen. De balans tussen natuurbescherming en natuurbeleving is in onze gebieden verstoord geraakt. Met de regel van maximaal drie honden per begeleider nemen we onze verantwoordelijkheid als natuurbeheerder en bieden we de dieren in de natuur de noodzakelijk rust.

Besluit

Op 1 oktober 2020 is daarom door het bestuur van het Goois Natuurreservaat besloten om met ingang van 15 juli 2021 het aantal honden per begeleider in het Goois Natuurreservaat te maximeren tot drie, om op deze wijze de overlast van grote groepen honden aan te pakken.

Maximaal drie honden per begeleider, geen vergunningenstelsel

Vooraf aan dit besluit heeft het Goois Natuurreservaat alle mogelijke maatregelen zorgvuldig afgewogen. Hierbij stond het belang van de natuur en het voorkomen van overlast aan de andere bezoekers voorop.

Gevolgen van het aangepaste hondenbeleid

Vanaf 15 juli 2021 wordt er gehandhaafd op het nieuwe beleid door onze boswachters, en kunnen boetes worden uitgedeeld voor overtredingen. De komende maanden zorgt het Goois Natuurreservaat voor aanpassingen van de regels op de terreinbebording. Bekijk ook ons standpunt omtrent honden en het hondenbeleid.

Gerelateerde berichten