Projecten
GNR > Actueel > Projecten > Project HOV en Voltooiing De Groene Schakel

Project HOV en Voltooiing De Groene Schakel

Project HOV en Voltooiing De Groene Schakel

Projectdoel: Realiseren van een natuurverbinding tussen de Utrechtse Heuvelrug en het Gooi
Uitvoeringstermijn: 2020 – 2024

De provincie Noord-Holland heeft samen met het Goois Natuurreservaat, de gemeenten Hilversum en Laren, Rijkswaterstaat en ProRail de natuurverbinding De Groene Schakel gerealiseerd in onze natuurgebieden Anna’s Hoeve en landgoed Monnikenberg. De faunatunnel onder de A27 en de natuurbrug Anna’s Hoeve verbinden nu de natuur van de Utrechtse Heuvelrug met die van het Gooi, waardoor dieren gemakkelijker de wegen en de spoorlijn kunnen passeren.  

Op landgoed Monnikenberg is een aantal aanpassingen gedaan die de beleving en de natuurwaarde van het landgoed vergroten. Ook is de toegang naar het landgoed opgeknapt en is daar een wildrooster aangelegd zodat dieren niet meer de Soestdijkerstraatweg op kunnen lopen. Als afsluiting van het project is bij de ingang aan de Soestdijkerstraatweg een nieuw parkeerterreintje aangelegd voor bezoekers van het landgoed. De rest van het landgoed is nu alleen toegankelijk voor bestemmingsverkeer. 

Teruggegeven aan de natuur

In Anna’s Hoeve is de Weg over Anna’s Hoeve verlegd. De oude weg is inmiddels teruggegeven aan de natuur, waardoor Anna’s Hoeve veel rustiger is geworden. Bij het Zandheuvelviaduct is de infrastructuur aangepast aan de nieuwe situatie zodat het nabijgelegen speelbos en groepsverblijf ’t Laer weer goed bereikbaar zijn. Onderdeel hiervan was de realisatie van een veilige oversteek voor wandelaars, fietsers en ruiters. Rond de natuurbrug is een deel van het gebied afgesloten voor bezoekers, als rustgebied voor de dieren die gebruik maken van de natuurverbinding. De ecologische oever van de Bergvijver is vergroot en er zijn nieuwe recreatievoorzieningen aangelegd, zoals wandel- en fietspaden en een vlonderpad. Ook is er een uitkijkpunt op de Berg van Anna’s Hoeve aangelegd.  

Opening

De officiële opening van De Groene Schakel vond plaats op woensdag 20 september jl. Het was een mooie dag waarop ’s ochtends de bestuurders en ’s middags de omgeving de opening konden vieren. De openingshandeling bestond uit het onthullen van een gedicht van Toon Hermans op de trap naar de top van de Berg van Anna’s Hoeve. ’s Middags kwamen veel omwonenden en geïnteresseerden (jong en oud) een kijkje nemen. Een mooi overzicht van het project is te vinden in het filmpje dat speciaal voor de opening is gemaakt:

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Overdracht aan het Goois Natuurreservaat

Ook de oplevering van het project VGS heeft inmiddels plaatsgevonden, waarbij de projectorganisatie het beheer van het gebied weer heeft overgedragen aan het Goois Natuurreservaat. Wel zijn er nog een aantal losse eindjes die de komende tijd worden afgehecht. Zo heeft de aannemer een nazorgtermijn van zes maanden en zijn onlangs bomen en bosplantsoen geplant. Momenteel wordt als afronding van het project het parkeerterrein bij de Minckelersstraat opgeknapt, zodat bezoekers die met de auto komen hun voertuig daar kwijt kunnen. Daarnaast zijn wij in gesprek met de gemeente Hilversum om enkele restpercelen van de gemeente binnen Anna’s Hoeve in eigendom over te nemen. 

Bekijk ook het gehele plan Voltooiing De Groene Schakel.

Gerelateerde berichten