GNR > Actueel > Afgeronde projecten > Project Schaapskooi Laren

Project Schaapskooi Laren

Project Schaapskooi Laren
In 2008 kocht GNR een tweede kudde aan voor het beheer van de heide. De grote schuur bij groepsverblijf ’t Laer (voormalige camping Heidebloem) is omgebouwd als stal en heeft tot de dag van vandaag dienstgedaan als onderkomen voor 150 schapen en als kraamkamer voor de vele lammetjes die hier ieder jaar geboren zijn. Er was dringend behoefte aan een nieuwe huisvesting die onze volledige kudde kan herbergen, die centraler is gesitueerd en waar het beheer van de schaapskudde efficiënter kan plaatsvinden.

Aankoop

In 2020 hebben we een oude schaapskooi en een manege in Laren kunnen aankopen. De stal biedt onderkomen aan een voltallige kudde van 400 ooien met lammeren, en voldoet aan de eisen van deze tijd uit oogpunt van dierenwelzijn, milieu, duurzaamheid, arbeidsomstandigheden en veiligheid. Het project is mogelijk gemaakt dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij

GNR-schaapskudde keert terug naar historische grond

Tot 1968 was een kudde van het Goois Natuurreservaat ook op deze plek gevestigd. De oude schaapskooi uit die tijd staat daar nog. De kudde is nu terug op deze historische plek, en krijgt een volwaardige moderne huisvesting in de voormalige manege. Een historisch moment voor het schapendorp Laren dus! Het nieuwe onderkomen krijgt overigens geen publieksfunctie. Op 18 januari 2021 is de kudde verhuisd naar de nieuwe stal. Burgemeester Nanning Mol opende samen met de Nationale Postcode Loterij de toegang tot het nieuwe schapenverblijf tijdens een kleine en sobere bijeenkomst in verband met de coronamaatregelen. Bekijk hieronder het filmpje!
YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Gerelateerde berichten