Ontmoet onze mensen
GNR > Over ons > Organisatie > Ontmoet onze mensen > Teamleider terreinbeheer Peter Kampen

Teamleider terreinbeheer Peter Kampen

Teamleider terreinbeheer Peter Kampen


In de Gooise geschiedenis heeft de mens de natuur naar zijn hand gezet. De heide en graslanden komen voort uit gebruik en beheer door mensen, maar ook de bossen zijn aangelegd. Binnen deze landschappen gaat de natuur haar gang, is er continue ontwikkeling, dynamiek, groeien of krimpen populaties van planten en dieren. ‘De natuur heeft altijd de tijd. In het natuurbeheer denk je in generaties.’

Natuurbeheer

De gebieden die wij nu beheren komen voort uit een lange geschiedenis van een samenspel tussen natuur en mensen. In de toekomst zal dit ook zo zijn. De natuur gaat door, reageert en speelt in op de omstandigheden, maar heeft tijd nodig. In het beheer kijken we wat nodig is om de natuur in stand te houden én verder te ontwikkelen. Ingrepen doen we waar nodig geleidelijk en kleinschalig, om natuurlijke processen de kans en de tijd te geven.

Generaties

Wanneer wij kleine open plekken maken of maaien in de heide komt er ruimte voor jonge heideplanten. De zaadjes die ontkiemen kunnen vele tientallen jaren oud zijn. De bossen in het Goois Natuurreservaat zijn meestal 1 à 2 generaties oud (60 – 120 jaar). We willen robuuste, gevarieerde natuurlijke bossen ontwikkelen. Een boom heeft 60 tot 80 jaar nodig om groot te worden, terwijl een woudreus (eik of linde) 200-300 jaar nodig heeft. Deze ‘woudreuzen’ ontbreken veelal in onze bossen, laat staan dode en omgevallen oude woudreuzen die ook bij een natuurlijk bos horen. Met kleine ingrepen in ons bosbeheer kunnen we randvoorwaarden scheppen om deze processen te stimuleren.

Geduld

Vaak willen wij te snel. Onze natuur komt uit generaties vóór ons. Er is tijd nodig om de bodem en biotopen te ontwikkelen. Er is ook tijd nodig in de toekomst voor natuurontwikkeling. Dit geeft het besef dat je geduld moet hebben. Laatst was ik met een aantal collega-beheerders in het bos en hadden we een gesprek over wat er in dat bos nodig is. Verschillende opties kwamen langs, en de vraag hoe het bos zichzelf ontwikkelt. De eindconclusie was: ‘Wat als we nu eens niets doen hier?’

Help het Goois Natuurreservaat mee de kwetsbare en kostbare natuur te behouden voor volgende generaties. Dat kan met een eenmalige gift al vanaf 5 euro. Je doet deze eenvoudig en veilig met iDeal via onderstaande knop. Namens de natuur: ontzettend bedankt!

Ja, ik steun de Gooise natuur met een eenmalige gift

Gerelateerde berichten