Ontmoet onze mensen
GNR > Over ons > Organisatie > Ontmoet onze mensen > Karin Kos over de unieke Gooise natuur

Karin Kos over de unieke Gooise natuur

Karin Kos over de unieke Gooise natuur


Ik ben opgegroeid op een magische plek in het centrum van het Gooi, de Westerheide. Overal waar je kijkt zie je alleen maar natuur. De Vituskerk in Hilversum, de beroemde televisietoren en de watertoren in Laren is de enige bebouwing die je er bovenuit ziet steken. Oude, karakteristieke gebouwen die de schoonheid van het landschap alleen maar illustreren.

Illusielandschap
Als je wandelt of fietst in onze gebieden kun je eindeloos ver kijken zonder bebouwing te zien. Daardoor heb je de beleving dat je in een oneindig groot natuurgebied bent. Willem Dudok, architect van veel bekende gebouwen in het Gooi, noemde dit fenomeen het illusielandschap.

Als directeur-rentmeester van het Goois Natuurreservaat knok ik dagelijks voor het behoud van deze bijzondere natuur. Het is ontzettend belangrijk om het in stand te houden. In de Randstad vind je geen natuurgebieden waar je eindeloos ver kunt kijken. Hier in het Gooi hebben we die gebieden wel en kunnen meer dan 200.000 mensen binnen tien minuten in de natuur zijn. Zij vinden in een dichtbevolkt gebied rust en ruimte in de natuur. Dat is een grote zeldzaamheid in Nederland.

Inmiddels is de term illusielandschap een officiële term geworden en is hij vastgelegd in de provinciale Leidraad Landschap en Cultuurhistorie. Dat betekent dat het Goois Natuurreservaat de bescherming krijgt die het verdient.

Grenzeloze natuurgebieden
We proberen het illusielandschap in stand te houden door bijvoorbeeld de randen van open gebieden groen te houden. Grote bomen geven namelijk de illusie dat de natuurgebieden grenzeloos zijn en onttrekken bebouwing aan het gezicht. Wandelend en fietsend over de heide en door het bos ontstaat voor onze bezoekers de indruk van een aaneengesloten natuurgebied. Dat is belangrijk omdat het zoveel meerwaarde geeft aan de beleving van de natuur.

Ik vind het bijzonder dat ik in de traditie van onze ‘founding fathers’ sta, die al in 1932 beloofd hebben om het natuurschoon in het Gooi ‘ten eeuwige dage’ in stand te houden zodat mensen ervan kunnen blijven genieten. Daarom werk ik er met hart en ziel aan mee om dit ‘groene thuis’ te behouden voor de volgende generaties. Zodat zij ook kunnen opgroeien in deze magische plek in het Gooi.

Gerelateerde berichten