GNR > Actueel > Nieuws > Bloemrijke akkers

Bloemrijke akkers

Bloemrijke akkers


Al een aantal jaar maken we ons sterk voor bloemrijke akkers in onze natuurgebieden. Dat betekent dat we de randen van onze akkers, maar soms ook hele akkers, inzaaien met een bloemrijk mengsel.

Bloemen zijn niet alleen mooi, maar ook erg nuttig

Voor onze bezoekers ziet het er mooi uit, zij kunnen genieten van een kleurrijke bloemenpracht. Maar het gaat niet alleen om de bloemen. Voor ons staat de biologische balans voorop. Vroeger waren de akkers rijk aan kruiden, plantensoorten en insecten. Hierdoor had je al een natuurlijke bloemrijke akker. Maar door bemesting, bestrijdingsmiddelen en intensief gebruik zijn deze bloemrijke akkers verdwenen. Mede hierdoor gaat de insectenstand achteruit, en daar willen we verandering in brengen.

Helpt u ons mee? Met uw eenmalige gift draagt u bij aan de aanschaf van ecologische bloemenzaden voor deze bloemenakkers. We willen alleen soorten inbrengen die hier thuishoren, en die niet zijn doorgekweekt. Deze zaden kosten veel geld. Maar ze leveren veel op! 

Ja, ik geef een eenmalige gift voor vlinders en bijen

Samenwerking

Door het bevorderen van de biodiversiteit in onze gebieden hopen we onder andere op meer en verschillende soorten insecten. We werken hierin samen met de boeren die een deel van onze akkers pachten. Voor de bloemrijke akkers zoeken we bewust naar zadenmengels van planten die oorspronkelijk op onze hoge droge zandgronden voorkwamen. Het is dus belangrijk dat de mengsels die we kopen van de zogenaamde zaadbanken de juiste zaden bevatten. Dat vraagt aandacht en tijd. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de zaden van de akkerkamille die in een mengsel zitten uit Frankrijk komen. Dat is net weer even een ander genetisch zaad dan de akkerkamille die oorspronkelijk op onze akkers voorkwam.

 

 

 

 

 

Gerelateerde berichten