Ontmoet onze mensen
GNR > Over ons > Organisatie > Ontmoet onze mensen > Column directeur-rentmeester Karin Kos: Opkomen voor de natuur

Column directeur-rentmeester Karin Kos: Opkomen voor de natuur

Column directeur-rentmeester Karin Kos: Opkomen voor de natuur

Iedereen bedankt!
Dit jaar vierden we ons 90ste verjaardag. Het was een verjaardagsfeest om nooit te vergeten. Met veel verschillende activiteiten gedurende het hele jaar was het een feest van en voor ons allemaal.

Zonder de Stichting Goois Natuurreservaat was er geen beschermd natuurgebied geweest in het Gooi. Want als niemand zorg draagt, als niemand de kwaliteit bewaakt en als niemand blijft opkomen voor de belangen van de gemeenschappelijke groene ruimte, dan wordt deze steeds verder aangetast tot er niets meer van overblijft. Bart Siebelink heeft voor ons een jubileumboek geschreven: Waarom we op moeten blijven komen voor Ons Groene Thuis. In dit boek vertelt hij het verhaal van het Goois Natuurreservaat. Over hoe we de waarde van dit unieke gebied tot nu toe hebben kunnen behouden.

Knokken

Van achteroverleunen is dus geen sprake. Elk initiatief om te bouwen of uitbreiden loopt al snel tegen het Goois Natuurreservaat aan. En ja, de verleiding kan dan groot zijn om ons te zien als dwarsligger. Maar het is reëler om het Goois Natuurreservaat te beschouwen als het ‘groene geweten’ dat 90 jaar geleden in het leven is geroepen omwille van het grotere belang. Dus ook de komende decennia, ja zelfs eeuwen zullen we blijven knokken voor een rijke natuur en een beschermd landschap. Het Goois Natuurreservaat is immers opgericht “ten eeuwigen dage”.

Steun is hard nodig

Uit onderzoek blijkt steeds weer dat wonen in een groene omgeving een positief effect heeft op je gezondheid. Natuur zorgt voor meer veerkracht, verbinding en magische momenten. Uit ons eigen onderzoek zien we ook dat de waardering voor ons werk groot is, maar dat leidt niet automatisch tot meer donateurs. Terwijl we voor het in standhouden van het Goois Natuurreservaat elke denkbare steun hard nodig hebben.

Ik wens iedereen – ook vanaf deze plek – een mooi, bijzonder en gelukkig 2023. Ik hoop daarbij te mogen blijven rekenen op de steun en inzet van de vele, vele betrokkenen die de natuur in het Gooi mede mogelijk hebben gemaakt.

Gerelateerde berichten