GNR > GNR > Terug in de tijd – Schaatsen op het Hilversums Wasmeer

Terug in de tijd – Schaatsen op het Hilversums Wasmeer

Terug in de tijd – Schaatsen op het Hilversums Wasmeer

Terug in de tijd – Schaatsen op het Hilversums Wasmeer

Dit jaar in onze nieuwsbrieven extra aandacht voor bijzondere wetenswaardigheden uit de geschiedenis van 90 jaar Goois Natuurreservaat. 

We schrijven de jaren vijftig, zestig. Toen de winters nog koud waren, er sneeuw lag en het soms wel weken kon vriezen. Het Hilversums Wasmeer was geregeld dichtgevroren. Nu gebeurde dat ook wel vrij snel als de vorst in het land was. Het meer ligt beschut in het bos en is ondiep. Goed voor urenlang schaatsplezier voor jong en oud. Oudere Hilversummers zullen het nog wel weten!

Normaal gesproken is het Hilversums Wasmeer niet toegankelijk voor publiek. Destijds ook al niet. Maar bij een dichtgevroren meer was de verstoring van watervogels minimaal en het wild diep in winterslaap. Er was dan ook nauwelijks sprake van natuurverstoring, waardoor het schaatspubliek welkom was. De GNR-boswachter was erbij, en, zoals ze toen genoemd werden, de ‘bosarbeiders’ (tegenwoordig terreinmedewerkers) die de sneeuw wegschoven van het meer en zo mooie schaatsbaantjes aanlegden. Er werd zelfs een speciaal hokje gebouwd om de schaatsten te slijpen! Zo terugkijkend lijkt het haast wel een soort folklore. Zulke tijden zullen niet snel meer terugkomen…