Spanderswoud

GNR > Spanderswoud

Locatie: Hilversum
Grootte: 213 hectare

Activiteiten: honden, wandelen, fietsen, paardrijden
Landschappen: bos

Het Spanderswoud is landelijk bekend vanwege het zogeheten omvormingsbeheer van productiebos naar natuurbos. Sinds 1981 mag de natuur zoveel mogelijk haar eigen gang gaan. Afgestorven bomen blijven liggen. Dit biedt schuilplaatsen aan kleine dieren, en levert ieder jaar een bonte schakering aan paddenstoelen. Het gebied heeft een uitgebreide vogelbevolking met veel echte bosvogels, zoals tuinfluiter, grote bonte specht en bosuil. Oude beuken bieden schuilgelegenheid voor verschillende soorten vleermuizen. Aan de zuidzijde zijn enkele landgoedachtige waterpartijen aanwezig. Aan de westkant is bos op stuifzandbulten aanwezig. Op de overgang naar de ’s-Gravelandse buitenplaatsen liggen enkele fraaie akkers en graslanden.

Voor de allerkleinste kinderen ligt hier het startpunt van het kleuterpad ‘Mol ontdekt het Gooise bos’. Het bijbehorende doe-pakketje is in onze webshop te koop.

Honden zijn aangelijnd toegestaan in het broedseizoen (15 maart – 15 juli). In het zuidelijke deel mogen ze loslopen (mits onder appel).

Andere gebieden