Bussummerheide

GNR > Bussummerheide

Locatie: Bussum en Hilversum
Grootte: 160 hectare

Activiteiten: honden, wandelen, fietsen, paardrijden
Landschappen: heide

De Bussummerheide is samen met de aangrenzende Westerheide het grootste heideveld van het Gooi. Het is eén van de zeldzame plekken waar je een paar kilometer ver kunt kijken. Dit is het domein van de veldleeuwerik, de boompieper en de roodborsttapuit. Ook de vos is hier met een beetje geluk te zien.

De grafheuvels, de vele kleine bosjes en de eeuwenoude zandwegen geven het gebied extra karakter. Er zijn archeologische vondsten bekend uit de steentijd en er zijn restanten gevonden van een 12e eeuwse nederzetting. Ook zijn er nog grondwerken zichtbaar (wallen en greppels) die deel uitmaken van de Voorstelling van Naarden daterend van begin 20e eeuw. Tijdens de Olympische Spelen van 1928 heeft er een paardenrenbaan gelegen. De contouren zijn hier en daar nog zichtbaar. De tijdens de laatste ijstijd gevormde dekzandrug Lange Heul ligt als een opvallende verschijning op de Bussummerheide.

Via Natuurbrug Zanderij Crailoo (over Sportpark Crailoo, de spoorbaan en de Naarderweg te Hilversum) is deze heide verbonden met De Snip en het Spanderswoud/Kamphoeve.

Honden zijn aangelijnd toegestaan binnen de rasters. In de randzones mogen honden loslopen.

Andere gebieden