Nieuws

informatie-ochtend Speelbos bij Sijsjesberg Huizen

01-11-2019

Informatieochtend Speelbos bij Sijsjesberg

Op zaterdag 9 november tussen 10.00 en 12.00 uur organiseert het Goois Natuurreservaat voor de inwoners van Huizen een informatieochtend op de locatie van het toekomstige speelbos bij Sijsjesberg. Goois Natuurreservaat en de gemeente Huizen zijn aanwezig voor vragen en ideeën voor de inrichting.

Wat is een speelbos?

Een speelbos is een begrensd en overzichtelijk natuurterrein waar jonge kinderen veilig kunnen spelen. Er zijn vaak holle paadjes, hier en daar een kuil, een omgevallen boom waarop geklommen kan worden en een waterpomp. Er zijn geen speeltoestellen. Kinderen worden uitgedaagd om te spelen met de natuurlijke materialen waarbij een beroep gedaan wordt op hun creativiteit, zoals bijvoorbeeld het bouwen van een hut met takken.

Waarom een speelbos?

Natuur is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Vele onderzoeken bevestigen dat. Maar ondertussen is de barre werkelijkheid dat kinderen van nu steeds minder in de natuur spelen en vaak meer tijd doorbrengen op hun smartphone of tablet.  Maar het kind van vandaag is de beslisser van morgen. Als kinderen geen kans krijgen een band met de natuur op te bouwen, zullen ze er in de toekomst ook niet voor gaan zorgen. Daarom vindt het Goois Natuurreservaat het erg belangrijk om een tweede speelbos aan te leggen.

Er worden in Nederland steeds meer natuurspeelplekken gerealiseerd. In het Gooi is Speelbos ’t Laer een hele bekende maar ook het speelbos bij het bezoekerscentrum in ’s-Graveland. Het geplande speelbos bij Sijsjesberg biedt ook de kinderen van Huizen een mooie natuurspeelplek dicht bij huis.

Speelbos bij Sijsjesberg

Spelen in de natuur is voor veel kinderen niet meer vanzelfsprekend. Wij willen daarom een plek maken waar kinderen naar hartenlust kunnen spelen in de natuur. Het speelbos wordt ca. 70 bij 60 meter en omheind met een kastanje houten hekwerk. Een overzichtelijke plek waar kinderen veilig kunnen spelen in de natuur. Kinderen kunnen hier straks heerlijk ravotten en met water spelen. Er komen enkele banken voor (groot)ouders of begeleiders. Verder zal ook het hele gebied van de Sijsjesberg een upgrade krijgen waardoor de natuurlijke uitstraling versterkt wordt. Het Goois Natuurreservaat maakt bij het ontwerp gebruik van de ervaringen in het speelbos ’t Laer.