Nieuws

Onderdompelen in de wol tijdens Goois Schaapscheerfeest

09-05-2017

De zomer komt eraan! Tijd om de Drentse Heideschapen in het Goois Natuurreservaat van hun warme wollen wintervacht te ontdoen. Dat mag gevierd worden! Op zaterdag 3 juni tijdens het Goois Schaapscheerfeest. Ben jij ook van de partij?

Knippen en feesten

Elk jaar luidt Goois Natuurreservaat de zomer in met een doe-dag vol activiteiten bij de Schaapskooi in Blaricum. Tijdens het traditionele Schaapscheerfeest wordt de schaar gezet in de dikke wollen vacht van de kudde Drentse Heideschapen. Dit jaar wordt het feest georganiseerd op zaterdag 3 juni. Van 10.00 tot 16.30 uur kun je je onderdompelen in de wol én de vele feestelijke activiteiten voor jong en oud.

Activiteiten

Doe bijvoorbeeld mee met de workshops die worden georganiseerd en leer hoe je mooie én nuttige dingen kunt maken met de vachten die de schapen niet meer nodig hebben. Ook kun je kijken naar demonstraties spinnen, vilten en breien. De kinderen kunnen zich laten schminken, knutselen met schapenwol OF een herdersstaf maken. Wil je aan het einde van de dag een vers geknipt schapenvacht mee naar huis nemen? Dat kan. De vachten worden namelijk verkocht en de opbrengst daarvan komt ten goede aan de kudde van Goois Natuurreservaat.

Natuurmarkt

Naast het knippen van de schapenvachten en de activiteiten is er ook een natuurmarkt. Op de natuurmarkt maak je kennis met verschillende 'groene' organisaties uit het Gooi. Zij laten zien met welke projecten in de regio en Gooise natuur zij bezig zijn en er worden producten verkocht. Zoals honing van de Imkervereniging Laren-Blaricum. Heb je tegen die tijd zin in koffie of lunch? Goed nieuws! De Gooise Koffiebus is aanwezig én verschillende kleine foodtrucks met snacks, ijs en meer.

Met de schapen de heide op

Wanneer alle schapen geknipt zijn, gaan ze rond 15.30 uur in hun 'zomertenue' de heide op met herder Daphne. Iedereen die bij het Schaapscheerfeest aanwezig is, wordt uitgenodigd om mee te lopen. Kun je daarna nog geen genoeg krijgen van de vrolijke Drentse Heideschapen? Word dan Vriend van de Kudde! Je steunt dan de kudde en zelf kun je nog vaker genieten van de evenementen die in Goois Natuurreservaat georganiseerd worden. Je krijgt persoonlijke uitnodigingen voor bijvoorbeeld exclusieve excursies door de natuurgebieden van GNR.

Goed om te weten

  • De toegang voor het Goois Schaapscheerfeest is gratis.
  • Voor een aantal activiteiten wordt een kleine bijdrage gevraagd. Hiervoor kun je voor 5 euro een stempelkaart kopen (goed voor deelname aan 4 activiteiten).
  • Er kan gepind worden!
  • De Schaapskooi ligt op de Blaricummerheide achter restaurant Tafelberg aan de Oude Naarderweg 3 in Blaricum. Parkeergelegenheid voor auto’s is beperkt. Je kunt de schaapskooi (Oude Naarderweg 3, 1261 DS, Blaricum) het beste te voet, met de fiets of openbaar vervoer bereiken. Het is niet toegestaan om auto's langs de Boissevainweg te parkeren. 

Over de Schaapskooi

De Schaapskooi op de Blaricummerheide is een veel bezochte locatie in het Goois Natuurreservaat. In de vroege ochtend en aan het einde van de dag is de kans groot om de schaapskudde bij de kooi te treffen. Op zondagen zijn bezoekers speciaal welkom tussen 14.00 en 16.00 uur. Natuurgidsen van het IVN, afdeling Gooi, geven dan uitleg over een diversiteit aan onderwerpen. Er is aandacht voor zwerfstenen, dieren in de winter, padden, lammetjes, vogels en insecten van de heide, Schotse hooglanders, schapen en paddenstoelen.