Projecten
GNR > Actueel > Projecten > Project Plan Huydecopersweg

Project Plan Huydecopersweg

Project Plan Huydecopersweg

Plan aanleg natuurgebied Huydecopersbos

Met dit plan realiseren gemeente Hilversum, Goois Natuurreservaat en Rijkswaterstaat natuurontwikkeling en waterberging voor extreme neerslag in het Huydecopersbos. In dit gebieden lagen de voormalige afritten van de A27.

Voor het GNR is het een unieke kans om maar liefst 35 hectare voormalige snelweg aan te kopen én in te richten als natuurgebied met recreatiemogelijkheden. Wij zijn op zoek naar aanvullende financiering voor dit plan. Help ons mee Plan Huydecopersweg aan te kopen en in te richten! Kies op deze pagina uw donatie en doe uw bijdrage veilig en vertrouwd via iDeal.

Achtergronden

Voor de verbreding van rijksweg A27 tussen Eemnes en Utrecht, uitgevoerd in 2016 -2018, waren gronden van het Goois Natuurreservaat nodig. Daartoe zijn reeds in 2011 afspraken met Rijkswaterstaat gemaakt over een grondruil. Door bestuurlijke ontwikkelingen is deze afspraak in 2016 vervangen door een samenwerkingsovereenkomst tussen Rijkswaterstaat, gemeente Hilversum en Goois Natuurreservaat. Voor de inrichting van het gebied is het Landschaps- en inrichtingsplan Huydecopersweg opgesteld, dat in 2019 na een participatietraject met omwonenden en gebiedspartners is vervangen door het plan Huydecopersweg “Tussen de Lanen”. Op basis van dit laatste plan heeft de gemeente Hilversum vervolgens een bestemmingsplan voor het gebied vastgesteld.

Natuurontwikkeling

In het plan Huydecopersweg is de realisatie van een waterberging voor de gemeente Hilversum opgenomen op de plek van de voormalige op- en afritten van de A27, tussen de lanen van het oude tracé van het verlengde Tienhovens kanaal. In de rest van het gebied is er ruimte voor natuurontwikkeling in de vorm van aanleg van droge bossen en natte heide met poelen. Ook is er aandacht voor recreatie door de aanleg van nieuwe fiets-, wandel- en ruiterpaden. Deze sluiten aan de zuidoostzijde van het plangebied aan op de fiets- en voetgangerstunnel in de Maartensdijkseweg onder het spoor Utrecht – Hilversum die eind 2022 is opengesteld. Bekijk ook onderstaande video:

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

De eerste fase van de inrichtingswerkzaamheden vond begin van dit jaar plaats. Toen is in het zuidelijk deel van het gebied de waterberging gegraven, en is een doorgaand fietspad aangelegd als onderdeel van het zogenaamde Rondje Hilversum.

De tweede fase loopt vanaf september tot begin 2025. De aannemer graaft de resterende bassins voor de waterberging en maakt via een gestuurde boring een 1,1 km lang de ondergrondse verbinding van de waterberging met het gemaal Laapersveld (ten noorden van de Diependaalselaan). Ook komt er nieuwe natuur in de vorm van bos en hei, en wordt het netwerk van wandelpaden vernieuwd. Het bekende Voetstappenpad rond Hilversum zal vanaf medio 2025 weer door het gebied lopen.

Tijdens de werkzaamheden van de tweede fase is het gebied beperkt toegankelijk. Het doorgaande fietspad wordt afgesloten tot eind 2024, en in het gebied waar gewerkt wordt, mag tijdelijk niet gewandeld worden. Dit is ter plaatse met borden aangegeven. Maandelijks is er een excursie, waar gidsen vertellen over de historie en de toekomst van het gebied. Bekijk voor de data onze agenda.

Gerelateerde berichten