GNR > Actueel > Nieuws > Wolf is terug in het Gooi

Wolf is terug in het Gooi

Wolf is terug in het Gooi

Zicht op de Oude kerk in het centrum van Huizen, ongeschonden cultuurhistorisch landschap in de Naarder Eng

De afgelopen twee dagen hebben verschillende bezoekers in het Goois Natuurreservaat foto’s gemaakt van een wolf. Het wolvenmeldpunt heeft de foto’s bekeken en vastgesteld dat het inderdaad om een wolf gaat.

De foto’s zijn gemaakt op de Westerheide en in de natuurgebieden rondom Huizen. Het is de tweede keer dat een wolf zichtbaar onze natuurgebieden bezoekt. De eerste keer was op 6 april 2022. Tot nu toe hebben we behalve foto’s nog geen andere aanwijzingen van de wolf. Denk daarbij aan uitwerpselen of een gedood dier. Iedere nieuwe waarneming in het veld wordt goed onderzocht.

Onze boswachters en herders zijn alert. Twee collega’s van het GNR hebben een wolvenopleiding gevolgd en weten waar ze op moeten letten. De herders zorgen dat de twee kuddes ’s nachts veilig in de schaapskooi zijn of binnen een wolf werende afrastering met stroom lopen.

De wolf heeft zich sinds 2008 weer gevestigd in ons land. Hij leeft vooral in uitgestrekte natuurgebieden maar legt ook grote afstanden af op zoek naar potentiële andere leefgebieden. We vinden het bijzonder dat de wolf ook de Gooise natuur weet te vinden. We verwachten niet dat het dier hier zich hier zal vestigen aangezien de natuurgebieden van het Gooi niet groot zijn en het is op de meeste plekken te druk voor de wolf. Door de groei van de populatie in de aangrenzende provincies is het wel mogelijk dat we vaker een wolf zien in het Gooi. We nemen zoveel mogelijk preventieve maatregelen nemen om de kudde en ons vee te beschermen.

Denk je een wolf (of sporen) te zien? Meldingen van wolf met foto of filmpjes van het dier, prent of drollen kun je insturen naar het wolvenmeldpunt.

Gerelateerde berichten