GNR > Actueel > Nieuws > Splinternieuwe kleuterpaden

Splinternieuwe kleuterpaden

Splinternieuwe kleuterpaden

Twintig jaar geleden is het Goois natuurreservaat gestart met twee Kleuterpaden Lineke Lam en Martin Mol. Best revolutionair in die tijd, want educatieve paden zoals deze zag je nog niet veel in de natuur. Het bleek een grandioos succes. Vele honderden kinderen hebben met deze paden de natuur kunnen beleven. Maar de tijden veranderen. En ook met een kleuterpad wil je met je tijd meegaan. Daarom heeft het Goois Natuurreservaat twee nieuwe kleuterpaden ontwikkeld in een geheel nieuwe stijl.

We zien dat kinderen een steeds grotere afstand tot de natuur krijgen. Ook wij als natuurbeschermingsorganisatie vinden die ontwikkeling zorgelijk. Want we weten allemaal dat natuurervaringen en de verbintenis met de natuur, je voor de rest van het leven vormt. Met het kleuterpad willen we gezinnen en scholen verleiden om meer de natuur in te gaan. Dat kinderen de natuur weer gaan omhelzen en snappen wat de natuur eigenlijk is. Een belangrijke manier om dat te doen is door de natuur te proeven, te ruiken en te voelen. Na 20 zeer succesvolle jaren, hebben we een hele nieuwe draai aan de paden kunnen geven. Een nieuw doe-boekje, illustraties van Juultje Putman, een nieuw verhaal, opdrachten en attributen. Een enorme klus wat lukte mede door een prachtige gift van Vrienden van het Gooi. Mede dankzij hen kunnen we de kinderen van 3- 6 jaar weer een prachtig belevenis geven.

Nieuw: Lammetje ontdekt de heide en Mol ontdekt het Gooise bos

De kleuterpaden ‘Lammetje ontdekt de Gooise heide’ en ‘Mol ontdekt het Gooise bos’ zijn speciaal aangelegd voor kinderen in de leeftijd 3-6 jaar. De routes zijn bewegwijzerd door stenen heideschaapjes of door molshoopjes die op zichtafstand van elkaar liggen. Onderweg komen de kinderen verschillende bewoners tegen. Het doe-pakketje bestaat uit een boekje en diverse speelse onderdelen en is te bestellen in de webwinkel van het GNR.

Scholen

Het Goois Natuurreservaat heeft het kleuterpad ingepast in een programma dat scholen kunnen gebruiken. Voor leerkrachten is op de website van het GNR een lesbrief beschikbaar om de kleuterpaden met een klas te lopen, inclusief tips om een les voor- en achteraf in te richten. Ook de losse bezoeker zonder boekje en doe-pakket kan de route lopen. Het GNR zorgt op deze manier dat ieder kind kennis kan maken met de Gooise natuur, zoals de heide en de bossen rondom deze kleuterpaden.

Gerelateerde berichten