GNR > Actueel > Nieuws > Pluimvoetbij in natuurgebied De Zuid

Pluimvoetbij in natuurgebied De Zuid

Pluimvoetbij in natuurgebied De Zuid

In natuurgebied De Zuid leven deze zomer honderden pluimvoetbijen. Een bijensoort die profiteert van zanderige warme plekjes in de natuur. We zijn blij met deze bijzondere bij in ons natuurgebied, want bijen zijn erg belangrijk voor mens en natuur.  Ze zijn onmisbaar voor het verspreiden van stuifmeel waardoor bloemen en planten kunnen groeien. In Nederland leven wel 360 soorten bijen.

Tijdelijk afgesloten

In natuurgebied De Zuid zijn de mooie zanderige plekjes in het bos populair bij wandelaars, spelende kinderen en ruiters. Een van deze warme zanderige plekken is inmiddels omgebouwd als kraamkamer voor honderden pluimvoetbijen. De bij graaft diepe gangen in het zand en legt daar zijn eieren. De gangen zijn kwetsbaar en daarom hebben we dit deel van De Zuid tijdelijk afgesloten voor onze bezoekers.

Alleen maar toch samen

De pluimvoetbij woont, net als het grootste deel van de voorkomende bijen in Nederland, alleen. Deze soorten noemen we solitaire bijen. Ze graven ieder hun eigen nestje voor hun eieren maar kiezen vaak wel dezelfde warme zanderige plek. Dus toch ook weer lekker bij elkaar. Ook hier wonen inmiddels honderden bijen. Ze zijn tot en met september actief en zijn niet agressief. 

Lange gangen

De bijen maken lange gangen om hun eieren in te leggen en de larven in te laten opgroeien. De gangen kunnen behoorlijk diep zijn, en hebben ook nog zijgangen waar ze hun eitjes leggen. De harige achterpoten gebruiken de beestjes om het zand uit de gangen te duwen. Maar die harige pootjes zijn ook heel handig om stuifmeel te verzamelen voor hun larven.

Gerelateerde berichten