GNR > Actueel > Nieuws > Bronst in het Gooi

Bronst in het Gooi

Bronst in het Gooi

De bronsttijd van het ree is alweer bijna achter de rug. De kans dat je als wandelaar een ree ziet in deze maand is best groot! De dieren zijn namelijk in paartijd vooral met elkaar bezig en letten niet zo op alle voorbijgangers. Er zijn weer prachtige foto’s gemaakt van de jagende reeën en alle toeschouwers!

De bronsttijd van het ree loopt van eind juli tot half augustus. De zomer is een enorme drukke tijd voor de reeën. Als de bronst begint zijn de kalfjes nog maar net twee maanden oud en lopen nog bij hun moeder. De bokken doen in deze periode eindeloos hun best om op te vallen bij de geiten (de vrouwtjes). Er wordt behoorlijk gestreden tussen de bokken. Delen van het gewei breekt soms af en, een enkele keer zijn de verwondingen na een gevecht zelfs zo groot dat het bokje het niet overleeft.

Op dit moment zijn de meeste geiten gedekt en breekt er en nieuwe periode aan. De bokken trekken zich nu, vaak compleet uitgeput, terug in de bossen. De komende tijd zal je dan ook vooral de moeders met kun kalfjes zien. Bijzonder is dat het ree nu wel bevrucht is, maar de bevruchte eicellen gaan pas vanaf midden december groeien. De nieuwe reekalfjes worden volgend jaar in mei of juni geboren.

 

Gerelateerde berichten