GNR > Actueel > Nieuws > Nachtvlinders in de Gooise natuur

Nachtvlinders in de Gooise natuur

Nachtvlinders in de Gooise natuur


De komende weken besteedt het Goois Natuurreservaat aandacht aan de nachtvlinders in de Gooise natuur. Wist je dat er veel meer soorten nacht- als dagvlinders zijn? En dat lang niet alle nachtvlinders bruin zijn maar ook
spectaculaire kleuren hebben?

Paula Langemeijer inventariseert als vrijwilliger van het Goois Natuurreservaat de nachtvlinders op de Gooise heide. Nachtvlinders zijn veel minder populair dan dagvlinders. Paula werkt in de natuur, is vogelaar maar ze is vooral een ‘nachtvlinder spotter’. Toen Paula het nachtvlinderen ontdekte kon ze dat niet meer loslaten. Ze wordt nog steeds verrast door hun prachtige kleuren en tekening. “Het voordeel van nachtvlinders is dat ze stil zitten, en dus is er alle tijd om ze te bestuderen”. 

Verrassend mooi

In Nederland leven zo’n 50 soorten dagvlinders en maar liefst 2300 soorten nachtvlinders. Nachtvlinders zijn vaak bruin of grijs maar er zijn er ook met spectaculaire kleuren, van metallic groen (metaalvlinder) en vlinders die net op snoepjes lijken met roze en licht groen. Ook de namen zijn fabelachtig. De kleine vlindertjes hebben namen als dromedaris of, heel toepasselijk in het Gooi, het schaapje. Ook al is het nachtwerk, deze hobby blijft Paula boeien. Nu al bijna zeven jaar lang. Het is ook belangrijk werk. De bijzondere soorten geeft ze door op waarnemingen.nl. Hoe meer we weten over de vlinders, hoe beter we ze kunnen beschermen.

Verschil tussen de nacht- en de dagvlinder

Het verschil tussen een dag en nachtvlinder lijkt heel simpel: dagvlinders vliegen overdag en nachtvlinders ‘s nachts. Dit klopt niet helemaal, want er zijn ook nachtvlinders die overdag vliegen. De nachtpauwoog is zo’n dag actieve nachtvlinder. Het verschil is het best te zien aan de antennes (sprieten op de kop). De dagvlinders hebben altijd knopjes op de uiteinden van de voelsprieten en de nachtvlinders nooit. In veel gevallen is de stand van de vleugels bij een dag- en een nachtvlinder ook anders. De nachtvlinders hebben vleugels die platliggen (denk aan een mot). Dagvlinders hebben grote vleugels, die boven de op de rug samengevouwen zijn en gespreid kunnen worden.

Bijzondere namen

Behalve de Latijnse namen, hebben de vlinders ook Nederlandse namen. En die zijn soms wel heel apart; witte tijger, wapendrager, lieveling, peper- en zoutvlinder, kameeltje of een dromedaris.

Welke soorten vind je in het Gooi?

Op dit moment zie je de gewone heispanner. Deze vliegt ook overdag. Het is een kleine bruine vlinder. De zuringspanner vliegt ook in augustus. Die is echt prachtig van kleur; zachtgeel met roze. Deze vlinder zet zijn eitjes af op de zuring die je nu veel ziet op de hei. Maar er zijn ook nog steeds rupsen te vinden zoals de meriansborstelrups. Die zit op eiken en berken. Een vlinder heeft eigenlijk maar één doel. Dat is eitjes leggen. Een vlinder leeft vaak maar kort en de voortplanting is daarom het allerbelangrijkst.

Toppers onder de nachtvlinders

De echte toppers onder de nachtvlinders zijn wel de pijlstaarten. Deze soort is groot en vaak prachtig gekleurd. De pijlstaart groot avondrood, is niet zeldzaam maar is een spectaculair beestje. Hij ziet eruit als een snoepje met roze en groen, witte antennes en een enorm dik lichaam. De nachtpauwoog is ook heel bijzonder. Het is de grootste nachtvlinder van Nederland. Je kunt ‘m vinden van maart tot juni.

Bedreiging

Het gaat niet goed met de nachtvlinders volgens de Vlinderstichting. Ze gaan sterk achteruit net als de dagvlinders omdat hun leefgebied verdwijnt. Denk daarbij aan bloemrijke graslanden.

Het Goois Natuurreservaat gaat op de heidevelden kleine bloemrijke akkertjes aanleggen. Met deze bloemenakkers dragen we bij aan een grotere variatie in flora. En een buffet voor insecten, bijen en (nacht-)vlinders! Help je ons mee? Doe een eenmalige gift voor de aanschaf van ecologische zaden voor deze bloemenakkers via onderstaande knop. Meer weten over dit project? Lees dit artikel.

Ja, ik geef een eenmalige gift voor bloemenakkers!

Gerelateerde berichten