GNR > Actueel > Nieuws > Goois Natuurreservaat koopt Kocherbos in Muiderberg aan

Goois Natuurreservaat koopt Kocherbos in Muiderberg aan

Goois Natuurreservaat koopt Kocherbos in Muiderberg aan

Het Goois Natuurreservaat gaat het Kocherbos in Muiderberg beheren als beschermd natuurgebied. Daarmee is dit allerlaatste restant van het 17e-eeuwse landgoed Hofrust voor altijd veiliggesteld. 

Het Kocherbos, 9,5 hectare groot, ligt midden in Muiderberg aan de rand van een woonwijk. In het bos ligt een hockeyveld met een clubhuis. Op 22 juni is met Stichting Hockey Kocherbos definitief overeenstemming bereikt over de aankoop van ca. 8,5 hectare. Daarmee is het bos, dat staat op een eeuwenoude bosgroeiplaats, onderdeel geworden van het Goois Natuurreservaat dat meer dan 65 andere natuurgebieden in het Gooi beschermt en behoudt.

Landgoed

Het Kocherbos is het laatste restant van het 17e eeuwse landgoed Hofrust, één van de tien landgoederen die Muiderberg ooit rijk was. Het bos bestaat voornamelijk uit (monumentale) loofbomen. Er komen veel planten en dieren voor, waaronder dertig broedvogelsoorten als de ransuil en de ijsvogel, en boommarters en eekhoorns. Het bos blijft toegankelijk voor wandelaars. Ook blijft het hockeyveld in gebruik.

Enorme aanwinst

Directeur-rentmeester Karin Kos: ‘Ik ben ontzettend blij met de aankoop van dit monumentale bos met bijzondere natuurwaarden. Elke vierkante meter die we kunnen veiligstellen als beschermde natuur in het zo drukke Gooi is pure winst. Voor natuur, dier én mens.

‘Omdat Muiden en Muiderberg onderdeel zijn geworden van gemeente Gooise Meren is de aankoop van het Kocherbos in beeld gekomen voor het Goois Natuurreservaat. En we hebben interesse in nog een aantal andere gebieden in dit deel van het Gooi, omdat natuurgebieden niet op zichzelf staan.’

De aankoop van het Kocherbos kan plaatsvinden door de gulle bijdragen van de Stichting De Boomgaard, Prins Bernard Cultuurfonds en de Nationale Postcode Loterij. Bewoners van Muiderberg en anderen die het Kocherbos een warm hart toedragen, kunnen voor het beheer en de duurzame bescherming van het bos een eenmalige donatie doen via gnr.nl/kocherbos.

Bekijk ook de prachtige video over de historie van het bos:

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Gerelateerde berichten