GNR > Actueel > Nieuws > Eukenberg in de Naarder Eng gerenoveerd

Eukenberg in de Naarder Eng gerenoveerd

Eukenberg in de Naarder Eng gerenoveerd

Zicht op de Oude kerk in het centrum van Huizen, ongeschonden cultuurhistorisch landschap in de Naarder Eng

Van de Eukenberg weer een robuust en aantrekkelijk punt in het Gooise landschap maken. Met dat uitgangspunt is de Eukenberg in natuurgebied de Naarder Eng, aan de Gooimeerkust, de afgelopen maanden gerenoveerd. Het resultaat is een prachtig opgeknapte heuvel met een fenomenaal uitzicht over het Gooimeer. De Eukenberg is een op een hoger deel van de stuwwal aangelegde heuvel van 13,9 meter. Dit bergje is vermoedelijk al in de 14e eeuw aangelegd. De oudst bekende vermelding van de berg is uit 1664, toen deze de ‘Huijkerbergh’ werd genoemd.

Gerenoveerd

In 1948 schonk de heer Blijdenstein de berg aan het Goois Natuurreservaat. In de afgelopen 75 jaar is het bergje verschillende keren gerestaureerd, vooral als gevolg van de toenemende recreatiedruk. Dit jaar is de Eukenberg opnieuw geheel gerenoveerd, mede mogelijk gemaakt door de schenking van een lokaal vermogensfonds.

We hebben de Eukenberg als heuvel met uitzicht over het Gooimeer willen behouden. Om zogeheten ‘olifantenpaadjes’, dat wil zeggen door bezoekers uitgesleten, inofficiële paadjes, tegen te gaan, zijn er op de berg twee paden met trap gemaakt die onderaan op bestaande wandelpaden aansluiten. De wat grillige vormen van de leuningen en de wisselende afstanden tussen de traptreden geven de trapopgangen een speels, robuust karakter. Op de top van de berg is rondom een raster aangebracht met een leuning die aansluit op de trappen. Hierdoor kan iedereen veilig van het prachtige uitzicht genieten. Een informatiebord vertelt bezoekers meer over de geschiedenis van de Eukenberg en de omliggende natuur. De berg zal de komende jaren verder begroeid raken, waardoor erosie wordt tegengegaan.

Vuurtoren

De Eukenberg is ooit opgeworpen als uitzichtpunt voor de jacht, als baken of vuurtoren voor de schepen op de toenmalige Zuiderzee. Het omringende landschap bestond toen voornamelijk uit heide en akkers. Na de inpoldering van Zuidelijk Flevoland kijken we nu uit op het Gooimeer. In de verte zie je de stad Almere liggen. Langs de Gooikust ligt nog een oud eikenhakhoutbos.

Dankzij de enorme variatie van dit landschap met bos, akkers en de kustlijn van het Gooimeer, komen hier veel verschillende vogels voor. Aan de waterkant is het gebied ideaal voor rietvogels als de rietzanger en de kleine karekiet. Ook leven hier wel acht verschillende soorten eenden en soorten als de boomkruiper, tjiftjaf, de roodborst en de grote bonte specht.

Gerelateerde berichten