GNR > Actueel > Nieuws > Afval in de natuur blijft een probleem

Afval in de natuur blijft een probleem

Afval in de natuur blijft een probleem

 

De boswachters van het Goois Natuurreservaat zijn bijna dagelijks bezig met het opruimen van afval in de natuur. Grofvuil, zwerfafval, groenafval, verfblikken, resten van een hennepkwekerij of pakken met niet bezorgde folders. Het is allemaal terug te vinden in de Gooise natuur.

Na ieder weekend is het weer raak. Mensen komen met ladingen bouwafval naar de vuilstort in de sportvallei. Het GAD-scheidingsstation blijkt bij aankomst al gesloten, dus dan kieperen mensen alles maar in het aangrenzende natuurgebied van het Goois Natuurreservaat. Ook op de parkeerplaatsen vinden we regelmatig huis- en groenafval. Verspreid langs de bermen komen we vaak zakken met hennepafval tegen dat uit de auto is gegooid. Het kost onze boswachters enorm veel tijd om het op te ruimen. Het is ergernis nummer 1 van de boswachter. Boswachter John Didderen “Ik ben geen boswachter geworden om de hele dag vuilnis op te ruimen”.

Betrokken bewoners

We merken dat er gelukkig ook bewoners zijn die heel betrokken zijn bij hun unieke ‘achtertuin’. We zien mensen zelf aan de slag gaan. Het Goois Natuurreservaat wordt steeds vaker alleen voor de grote afvaldumpingen gebeld. Bewoners verzamelen zelf, met een plastic tas in de hand, alle rommel die ze tegenkomen tijdens hun dagelijkse rondje door de natuur. Dit initiatief waarderen we enorm maar het zou natuurlijk niet nodig moeten zijn en, ondanks deze goede initiatieven, ligt er nog een hoop afval in de natuur. Het blijft een structureel probleem als mensen afval blijven dumpen in de natuur.

Oproep van de Boswachter

Het is zomer en veel mensen blijven dit jaar thuis. Iedereen is welkom in onze natuurgebieden maar neem je afval wel mee naar huis. Boswachter Didderen geeft aan dat we tot ver in onze natuurgebieden nog zwerfafval tegen komen. Didderen “Het zorgt voor bijzonder treurige taferelen in de natuur waar we toch allemaal van willen genieten?

Gerelateerde berichten