GNR > Actueel > Nieuws > 24 uur soorten tellen in de Gooise natuur

24 uur soorten tellen in de Gooise natuur

24 uur soorten tellen in de Gooise natuur

Foto: Tjitske Sluis.

Op 24 en 25 mei gaan de Gooise natuurorganisaties Natuurvereniging KNNV, IVN, Vogelwerkgroep Gooi, Natuurmonumenten en het Goois Natuurreservaat soorten tellen. In 24 uur proberen we zoveel mogelijk verschillende soorten waar te nemen in verschillende natuurgebieden. Dit jaar tellen 40 vrijwillige ‘inventariseerders’ mee. We starten op vrijdag 24 mei om 17.00 uur. ’s Avonds en ’s nachts gaan we door, vleermuizen en nachtvlinders vliegen immers bij voorkeur in het donker. De vogelaars komen zaterdagmorgen in alle vroegte in actie om de broedvogels in kaart te brengen, en daarna de vrijwilligers de planten- en insecten inventariseren (en overige soorten) de rest van de zaterdag worden alle soorten op naam gebracht door ecologen. Op het einde van deze middag worden de resultaten van de natuurtellingen bekend gemaakt.

De 1000 soortendag valt in de week van de biodiversiteitsdag die op 22 mei wordt gevierd. Een belangrijke week waarin we aandacht vragen voor behoud van alles wat leeft op aarde. De biodiversiteit staat zwaar onder druk. Het aantal soorten neemt door de jaren heen sterk af of verdwijnen.

Doe ook mee en ontdek de natuur

Op vrijdagavond 24 mei zijn er speciale excursies vleermuizen spotten en nachtvlinders kijken. Je kunt je daarvoor aanmelden via de website van IVN Gooi en Omstreken: www.ivn.nl/afdeling/gooi-en-omstreken

Kom je zaterdag 25 mei vanaf 10:00 uur helpen om zoveel mogelijk planten en dieren vast te leggen tijdens een leuke wandelroute? Vanaf de parkeerplaats bij Pannenkoekenhuis ‘t Bospandje (Spanderslaan 1 in Hilversum) is door IVN speciaal voor deze dag een wandelroute in de natuurgebiedjes de Snip en de Zanderij Crailoo uitgezet. Aanmelden is niet nodig. Je kunt zelf zoeken langs de route met de gratis foto herkenningsapp ObsIdentify. Op vier plekken staan IVN-natuurgidsen klaar om met zoekkaarten, vangpotjes en schepnetjes te helpen. Alle waarnemingen worden daar ook bijgehouden.

Resultaten

Biodiversiteit hangt nauw samen met het klimaat. De vorige tellingen waren in 202, 2016 en 2014. In tegenstelling tot dit jaar hadden we in 2022 te maken met een enorm droog voorjaar. Er waren toen 130 tot 140 minder plantensoorten en paddenstoelen geteld dan in 2016. Dit jaar hebben we te maken met een heel nat voorjaar. We zijn dan ook benieuwd naar de resultaten van dit jaar.

In heel Nederland worden er in deze week soorten geteld. In het Gooi hebben we te maken met de diversiteit op de heide en in het bos die heel verschillend is en we hebben een aantal natuurontwikkelingsgebieden (Zanderij Crailoo, Cruysbergen, Gijzenveen en Laegieskamp) waarin we de natuur al vele jaren volgen. In 2022 werden 1126 verschillende soorten geteld.

Gerelateerde berichten