Elke twee weken verschijnt er een column van de boswachters van het Goois Natuurreservaat in de huis-aan-huisbladen van Enter Media, die in de hele regio Gooi worden verspreid. Onderstaande column verscheen in Bussums Nieuws, Muider Nieuws, Naarder Nieuws, Gooi en Eembode, Laarder Courant de BEL en Nieuwsblad voor Huizen.
Ontmoeting met een uil
Nu het koude en donkere seizoen weer voor de deur staat, doet mij dit denken aan een uil. Niet één specifieke van de zes in Nederland voorkomende soorten, nee gewoon, een uil.
Mysterieus. Geheimzinnig. Een ontmoeting met een uil is vaak onverwacht en met hun geluid dat bij enge films past, roepen ze soms wat angst op. Bang hoef je echter niet te zijn omdat ze, in tegenstelling tot de mens, vooral in de schemer en bij nacht actief zijn.
Urenlang stilzitten
Uilen zijn zeer specialistische roofvogels. Ze jagen op levende prooien die ze te pakken kunnen krijgen door hun uitstekende zicht en gehoor. Met hun sterke poten en snavel hebben kleine knaagdieren, grote insecten en sommige andere vogels geen kans. Tussen het jagen door kunnen ze urenlang stilzitten. Nu, met minder blad aan de bomen, zie je ze soms zelfs overdag in een holte van een oude dikke boom.
Een enkele uil is ook overdag actief. Zo zag onze schaapsherder op de Zuiderheide de zeldzame velduil vliegen die dikwijls bij licht zijn prooi zoekt. En aan het eind van de middag zagen we eens meer dan tien ransuilen, opvliegend uit een grove den op de Bussummerheide.
Tip! Dichter bij de uil komen? De toegang tot onze natuurgebieden is helaas verboden na zonsondergang. Maar ook aan de rand van bos en hei kun je mooi wandelen en zo een uil horen. Of hang een uilenkast op in je tuin. Ook een leuk cadeau voor de decembermaand!
Dirk Mulderij
Boswachter
PS Wil je de Gooise natuur helpen behouden en beschermen? Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol voor de natuur. Ik hoop op je steun!