Blog van de boswachter

GNR > Herder Rozenn: Herenbezoek

Herder Rozenn: Herenbezoek

Elke twee weken verschijnt er een column van de boswachters van het Goois Natuurreservaat in de huis-aan-huisbladen van Enter Media, die in de hele regio Gooi worden verspreid. Onderstaande column verscheen in Bussums Nieuws, Muider Nieuws, Naarder Nieuws, Gooi en Eembode, Laarder Courant de BEL en Nieuwsblad voor Huizen.

Herenbezoek

Onze dames, zoals ik ze altijd noem, hebben afgelopen herfst bezoek gehad van vijf knappe heren. De 126 dames mochten maar liefst vijf weken lang met ze ‘daten’. En niet zonder resultaat, want begin februari zullen we de eerste lammetjes van de Larense kudde verwelkomen! Ook in Blaricum is het gezellig geweest. Daar ontvingen 47 dames 3 heren. De lammeren van deze kudde verwachten we in maart.

De draagtijd van een schaap is ongeveer 5 maanden. Tijdens hun kraamtijd verblijven alle aanstaande en bevallen mama’s in onze werkstal in Laren. Deze is half december gelukkig weer klaar voor gebruik, want door de storm in februari was de achtergevel naar binnen gevallen en het dak opengeklapt.

Zwangerschapsverlof

We staan nu nog met de Larense kudde op de Zuiderheide. Half december gaan we via het fietstunneltje bij het Sint Janskerkhof weer naar de Westerheide. Vanaf dan worden de ooien ook wat bijgevoerd op stal. In januari bouwen we langzaam de tijd op de heide af en voeren we meer bij. Vanaf eind januari start dan het zwangerschapsverlof voor onze dames. Een met stro gevulde stal, goed kuilvoer en biks dat de drachtige dames net wat extra’s geeft. Dat kunnen ze wel gebruiken, want ze worden tenslotte moeder van 1 of 2 lammeren!

Wij als herders kunnen niet wachten op de lammertijd. Het is een drukke tijd, maar geeft ook weer het gevoel van voorjaar, nieuw leven!

Tip: Op tweede paasdag Pasen is het weer Lentefeest bij de schaapskooi in Blaricum, zet het vast in je agenda. Daar zijn dan ook de lammetjes te zien!

Rozenn Le Buhan
Hoofd veeverzorging en herder

PS Wil je de Gooise natuur helpen behouden en beschermen? Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol voor de natuur. Ik hoop op je steun!

Ja, ik geef een eenmalige gift

Meer blogs van de boswachter