Blog van de boswachter

GNR > Boswachter Daan: De Groene Schakel

Boswachter Daan: De Groene Schakel

Elke twee weken verschijnt er een column van de boswachters van het Goois Natuurreservaat in de huis-aan-huisbladen van Enter Media. Onderstaande column verscheen in Bussums Nieuws, Muider Nieuws, Naarder Nieuws, Gooi en Eembode, Laarder Courant de BEL en Nieuwsblad voor Huizen.

De Groene Schakel

Op het landgoed Monnikenberg en in natuurgebied Anna’s Hoeve ten zuiden van Hilversum werken provincie Noord-Holland en het Goois Natuurreservaat samen aan De Groene Schakel. Dit is een natuurverbinding tussen het Gooi en de Utrechtse Heuvelrug. Natuurverbindingen, zoals bijvoorbeeld faunatunnels en natuurbruggen, zijn essentieel voor het overleven van dier- en ook plantensoorten. Dankzij deze verbindingen is er uitwisseling met andere gebieden, waardoor de natuur gezond blijft en inteelt wordt voorkomen.

Dassen

De Groene Schakel bestaat uit een faunatunnel onder de A27 en een natuurbrug over de spoorlijn Hilversum-Amersfoort ter hoogte van Anna’s Hoeve. Zo wordt de natuur tussen de Utrechtse Heuvelrug en het Gooi met elkaar verbonden. Ook wordt gezorgd voor de ontwikkeling van de natuur rondom de faunatunnel en de natuurbrug. Zo is het voormalig Monnikenwater hersteld en er is een nat heidegebied aangelegd. Een deel van de oude akker is opnieuw ingericht als foerageergebied voor de das die in dit gebied leeft. Een gedeelte van Monnikenberg is rustgebied voor dieren en voortaan afgesloten voor bezoekers.

Ook zijn de recreatievoorzieningen in Anna’s Hoeve en Monnikenberg verbeterd. Met de aanleg van de nieuwe wandelvlonders over het herstelde Monnikenwater is de herinrichting van het landgoed Monnikenberg afgerond. Er is een prachtig aaneengesloten en afwisselend natuurgebied voor mens en dier ontstaan.

Tip! Nieuwsgierig geworden naar De Groene Schakel? Je kunt nog tot begin 2023 elke maand mee met een gratis excursie naar de faunatunnel. Daarna stopt deze excursie. Meld je aan via gnr.nl/agenda.

Daan Eijben
Boswachter

PS Wil je de Gooise natuur helpen behouden en beschermen? Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol voor de natuur. Meer informatie vind je via de knop hieronder.

Meer informatie over een eenmalige gift

Meer blogs van de boswachter