Blog van de boswachter

GNR > Boswachter John: Foerageren in het bos

Boswachter John: Foerageren in het bos

Elke twee weken verschijnt er een column van de boswachters van het Goois Natuurreservaat in de huis-aan-huisbladen van Enter Media. Onderstaande column verscheen in Bussums Nieuws, Muider Nieuws, Naarder Nieuws, Gooi en Eembode, Laarder Courant de BEL en Nieuwsblad voor Huizen.

Foerageren in het bos

Het is herfst in het Goois Natuurreservaat. Dat maakt dat dieren en mensen in het bos komen om te “foerageren” zoals iemand het zo mooi uitdrukte laatst. Ik sprak toen twee mensen aan op het buiten wegen en paden lopen met een zak vol kastanjes. Ook zag ik een stel overhangende eikentakken verwoed schudden zodat de verse eikels op de grond vielen en geraapt konden worden. Elders zien we bezoekers met takjes en bladeren voor de herfsttafel. De IVN-natuurgidsen, met wie wij samenwerken, vertelde mij dat ze tijdens de voorbereiding van een paddenstoelenspeurtocht voor de jeugd in het Spanderswoud zagen dat veel paddenstoelen geplukt of gesneden leken door bosbezoekers.

Elfen

Tegelijkertijd weten we dat al die foerage, ofwel ‘levensmiddelen verzamelen’, ook een doel dient voor de natuur zelf. De paddenstoel ‘eekhoorntjesbrood’ heet natuurlijk niet voor niets zo. En een elfenbankje heeft zo ook zijn functie, waar moeten de elfen met hun kabouters anders op zitten ‘s avonds?

De vruchtlichamen van schimmels zijn paddenstoelen in allerlei soorten en maten en met allerlei verschillende functies, zoals het opruimen van afval. Ze werken onderling ook samen. Ze zijn zeer nuttig in het bosecosysteem. En zo essentieel dat ze niet geplukt mogen worden. De sporen van paddenstoelen moeten zich kunnen verspreiden in het bos, en muizen en eekhoorns moeten ervan kunnen smullen.

Tip: In het Goois Natuurreservaat is het dus niet toegestaan om paddenstoelen te plukken. Andere veldvruchten zoals kastanjes, eikels en beukennootjes mogen wel op kleine schaal worden verzameld voor eigen gebruik. Maar blijf op de paden zodat we de dieren en planten verder niet verstoren.

John Didderen
Boswachter

PS Wil je de Gooise natuur helpen behouden en beschermen? Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol voor de natuur. Ik hoop op je steun!

Ja, ik geef een eenmalige gift

Meer blogs van de boswachter