‘Als ik jou een blinddoek omdoe, je meeneem naar de hei en je de doek weer afdoe, lijkt het of je in een uitgestrekt natuurgebied staat. Terwijl je eigenlijk in een stedelijk gebied bent, en de dichtstbijzijnde winkel nooit verder weg is dan vijf minuten. Dat is zo bijzonder aan het Goois Natuurreservaat!
‘Als regiobeheerder van onze zuidelijke gebieden zorg ik ervoor dat de natuur gezond en gevarieerd blijft. Dat doen we onder andere door het voorkomen van te grote gebieden met één soort plant of boom. Denk bijvoorbeeld aan de grove den. In die gebieden planten we gewenste plantensoorten aan én we schermen ze af, want onze Schotse hooglanders en schapen zijn dol op jonge aanplant!
Afwisselend en spannend
‘We houden de natuur ook gezond door natuurverbindingen. Zo vergroten we het leefgebied van planten en dieren. Zo zijn we op dit moment bezig met de ecologische verbinding Hoorneboeg ten zuiden van Hilversum. Goed voor onze natuur, en deze verbinding zorgt ook voor een betere aansluiting op de Utrechtse Heuvelrug. Het leuke van mijn werk vind ik dat ik van a tot z bezig ben met alles wat bij natuurbeheer komt kijken. Ik maak plannen en beleid, maar ik ben ook vaak genoeg buiten. Zorg voor de natuur én genieten van de natuur mogelijk maken in dit dichtbevolkte deel van het land is wat mijn werk zo afwisselend en spannend maakt.
Persoonlijk gesprek
‘Het Goois Natuurreservaat wordt drukbezocht. Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om de natuur op te zoeken. Dat zorgt vaak voor verrassende ontmoetingen. Zo zag ik een vrouw laatst bloemen bij een bankje op de heide leggen. Ze vertelde dat haar kortgeleden overleden man elke dag op de hei wandelde en dan even uitrustte op dat bankje. Dan heb je zomaar een heel mooi, persoonlijk gesprek. De natuur doet iets met mensen. Ik zeg altijd: de momenten op de hei zijn magischer dan in de stad!’
Volg Rob ook op Twitter: @Rob_Rossel