Ontmoet onze mensen
GNR > Over ons > Organisatie > Ontmoet onze mensen > Karin Kos: natuur in de stad

Karin Kos: natuur in de stad

Karin Kos: natuur in de stad


Het Goois Natuurreservaat is een unieke plek in Nederland. Te midden van een sterk verstedelijkte omgeving bevindt zich een prachtig natuurgebied, dat voor alle inwoners van het Gooi binnen 10 minuten vanaf hun huis bereikbaar en vrij toegankelijk is. Ik ben er trots op dat we dit stuk prachtige natuur al bijna 90 jaar mogen beheren.


Directeur-rentmeester Karin Kos

Maar we realiseren ons steeds meer dat de natuur niet ophoudt bij de grenzen van ons natuurreservaat. Wij zien het groeiende belang van groen in de stad. Het Goois Natuurreservaat pleit dan ook voor verdere vergroening van het stedelijk gebied, zodat er een brug ontstaat tussen de natuur in onze natuurgebieden en het groen in Hilversum, Gooise Meren, Huizen, Blaricum en Laren.

Woongenot

Door vergroening in de stad wordt de biodiversiteit versterkt en stijgt het woongenot van de bewoners van het Gooi. Meer groen zorgt namelijk voor verkoeling in de zomer, betere opvang van (regen)water en het geeft ruimte aan andere inwoners van de stad, zoals insecten en vogels. En het is natuurlijk ook heel fijn om in een groene omgeving te wonen.

Bij nieuwbouw pleiten we voor natuur-inclusief bouwen. Hierbij wordt natuur geïntegreerd in de bouw. Dus bijvoorbeeld inmetselen van nestgelegenheid voor zwaluwen en vleermuizen of groene daken met bloeiende planten. Maar ook bedrijven kunnen een bijdrage leveren. Het Mediapark is een goed voorbeeld. Hiervoor is een ecologisch groenplan opgezet om in het gebied ruimte te bieden aan een keur aan planten en dieren.

Help mee, vergroen uw tuin

Iedere inwoner van het Gooi kan zijn steentje bijdragen. Dat kan onder andere door bijvoorbeeld tegels in de tuin te vervangen voor inheemse kruiden en struiken, of deze in potten op het balkon te zetten. Goed voor vogels en insecten! Het is belangrijk om hier nu mee aan de slag te gaan. De natuur beschermen is een grote uitdaging en we weten dat we dat als natuurorganisatie niet alleen kunnen. Daarbij hebben we uw hulp nodig! Samen kunnen we zorgdragen voor ons groene thuis. Wij in onze natuurgebieden en u in uw eigen balkon of tuin.

Gerelateerde berichten