Ontmoet onze mensen
GNR > Over ons > Organisatie > Ontmoet onze mensen > Column herder Ben Determann: Aanlijnen

Column herder Ben Determann: Aanlijnen

Column herder Ben Determann: Aanlijnen

Lijn uw hond aan op de plekken waar dat gevraagd wordt in het Goois Natuurreservaat.

Samen met mijn honden Skyler en Stitch werk ik met heel veel plezier twee dagen in de week als herder bij de schaapskudde van het Goois Natuurreservaat. Ik heb op veel plekken in Nederland gewerkt. Wat me opvalt in het Gooi is dat er heel veel honden zijn die vaak niet zijn aangelijnd op plekken waar we dat wel vragen te doen.

Als herders zijn we heel erg blij als honden zijn aangelijnd. Niet omdat we mensen en hun honden hun vrijheid willen ontnemen, maar ter bescherming van onze schapen en geiten. Vaak horen we mensen zeggen; ‘Mijn hond heeft niets met schapen’, ‘Mijn hond is bang voor schapen’ of ‘Mijn hond heeft totaal geen interesse’. Maar ik moet u als hondenbezitter dan toch telleurstellen. Schapen zijn vluchtdieren en kunnen van allerlei dingen schrikken. Soms beweegt plots het riet door een windvlaag. De schapen rennen dan alle kanten op. Hun alertheid als prooidier is groot en daarom kunnen ze ook van honden, hoe rustig die ook zijn, flink schrikken.

Speelsheid en jachtinstinct

Een hond ziet een schaap dat rent als speels en leuk om op te reageren, maar vaak slaat die speelsheid om in jacht omdat rennende schapen ongemerkt het jachtinstinct van de hond aanwakkeren. En juist op dat soort momenten gaat het mis. De hond luistert niet meer naar het baasje en volgt zijn instinct. Het is alsof er een schakelaar in het hoofd van de hond omgezet wordt. De hond kan er eigenlijk niets aan doen, maar de gevolgen zijn groot. Ook als een schaap niet wordt gebeten is er veel stress in de kudde en stoppen de schapen met eten. Ze zijn vaak van slag en het duurt lang voordat de rust in de kudde terug is.

Rust voor iedereen

Vandaar dat wij herders altijd vragen om honden aan te lijnen. Het geeft ons en de schapen rust, want wij kennen u en uw honden niet. En u, als hondeneigenaar, hoeft zich geen zorgen te maken over de gevolgen als het mis gaat. Zo is iedereen blij en tevreden.

Gerelateerde berichten