GNR > Actueel > Nieuws > Door virusziekte Blauwtong tijdelijk geen schapen op de Gooise heide

Door virusziekte Blauwtong tijdelijk geen schapen op de Gooise heide

Door virusziekte Blauwtong tijdelijk geen schapen op de Gooise heide

Verhuizing van de kudde uit Blaricum naar de Schaapskooi in Laren

De komende weken gaan we niet met de kuddes de heide op vanwege het blauwtongvirus. We hebben in onze kuddes nog iedere dag te maken met nieuwe zieke schapen. Op advies van de dierenarts hebben we besloten om alle schapen, ook die uit de schaapskooi in Blaricum, naar binnen te halen. De komende periode verblijven alle schapen in de schaapskooi van Laren. Deze oude manege is groot genoeg voor beide kuddes én een ziekenboeg. De schapen gaan weer naar buiten zodra de kou de knutten (soort mug) die het virus verspreidt, verdreven heeft.

Damage control

Met deze maatregel hopen we het aantal nieuwe zieke schapen zo veel mogelijk te beperken. De kans op besmetting in een stal is aanzienlijk minder dan op de heide. Het Drents heideschaap is een sterk ras. Toch hebben we inmiddels 14 schapen verloren, zijn er tientallen ziek en komen er iedere dag nog zieke schapen bij. Deze maatregel is het gevolg van de aanhoudende activiteit van de knutten en daarmee de verspreiding van dit virus. We halen onze schapen niet naar binnen omdat de wolf de afgelopen weken onze natuurgebieden heeft bezocht. Daarvoor hebben we inmiddels wolfwerende rasters in onze terreinen.

Begrazing in de winter

Dit jaar hebben we vanwege het blauwtongvirus ook besloten om de schapen en de runderen niet te laten dekken. We hebben volgend jaar dus geen kalfjes en lammetjes. Het is nu wachten op kouder weer. Dan kunnen de dieren weer de heide op.

Gerelateerde berichten