Ontmoet onze mensen
GNR > Over ons > Organisatie > Ontmoet onze mensen > Column directeur-rentmeester Karin Kos

Column directeur-rentmeester Karin Kos

Column directeur-rentmeester Karin Kos

Wie zaait, zal oogsten: een toepasselijke uitspraak als ik kijk naar ons natuurbeheer in 2021. We hebben hard gewerkt aan het versterken van de natuur. Een belangrijk uitgangspunt in onze beheerplannen. Wat we buiten doen, is op het eerste oog niet altijd even zichtbaar, of merkbaar. Maar zoals onze Teamleider terreinbeheer Peter Kampen eerder op deze plek heeft gezegd: de natuur heeft altijd de tijd.

Toch kun je binnenkort al iets zien van wat wij dit jaar in gang hebben gezet. Zo hebben wij rond de heidegebieden akkers ingezaaid met ecologische bloemenzaden. En genieten komende zomer insecten, vogels én mensen van de bloemen. Voor vleermuizen, reptielen en amfibieën is er bij Monnikenberg kortgeleden een nieuwe overwinteringskelder gekomen. De eerste vleermuis heeft zich er al gevestigd. In onze bossen maken we kleine stukjes open en laten we de natuur haar gang gaan. Er ontstaan daar diverse kleine plekken waar zich een kruiden- en struiklaag ontwikkelt en nieuwe jonge inheemse bomen zich vestigen. Goed voor de biodiversiteit en een veerkrachtig en sterk bos.

Bescherming waarborgen

Amsterdam en provincie Noord-Holland namen in 2021 helaas definitief afscheid van ons bestuur. Voor het Goois Natuurreservaat gaat het erom dat de bescherming van de natuur gewaarborgd blijft. Daarbij hoort ook een stabiele financiering. Wij vertrouwen erop dat wij de zorg voor de Gooise natuur in goede afstemming met de Gooise gemeenten kunnen vormgeven. Het Goois Natuurreservaat beschermt immers niet alleen een uniek natuurgebied dicht bij de drukke randstad, maar biedt zoveel meer. Denk aan meer biodiversiteit, ruimte voor beweging en ontspanning, zorgdragen voor verkoeling, waterberging en CO2-opslag en aandacht geven aan natuureducatie en cultuurhistorie.

Negentig jaar

In 2022 bestaat het Goois Natuurreservaat negentig jaar. We vieren drie generaties natuurbescherming met jou en alle andere inwoners van het Gooi. In al die jaren zijn we gegroeid van 1.526 hectare naar ruim 2.850 hectare natuurgebied. Door gebieden aan te kopen en veilig te stellen als beschermd natuurgebied, wonen alle Gooise inwoners op maximaal 10 minuten van de natuur. Je zult het komende jaar nog veel van ons horen. Op naar 100 jaar natuurbescherming in het Gooi!

Ik wens je een heel goed, groen én gezond 2022!

PS Wil je het nieuwe jaar goed beginnen? Steun de Gooise natuur! Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol en komt direct ten goede aan de natuur. De natuur is je dankbaar!

Gerelateerde berichten