Ontmoet onze mensen
GNR > Over ons > Organisatie > Ontmoet onze mensen > Column directeur-rentmeester Karin Kos: ups en downs

Column directeur-rentmeester Karin Kos: ups en downs

Column directeur-rentmeester Karin Kos: ups en downs

Bij het leven horen ups en downs. Dat geldt voor iedereen, en zo ook voor het Goois Natuurreservaat.

Ik begin met goed nieuws: Na jaren van langdurige droogte in onze terreinen hebben we nu al maanden veel regen. En dat is goed nieuws voor de natuur! Wij hebben naast droge zandgronden met heide en bossen, ook enkele mooie plekken met natte natuur, zoals de Groeve Oostermeent en de Zanderij Crailoo. Door het hoge waterpeil lopen deze nattere gebieden nu helemaal onder water. En daar profiteren veel bijzondere planten- en diersoorten van.

Hoogtepunt

Een hoogtepunt van het afgelopen jaar voor de natuur was denk ik wel de officiële opening van de nieuwe natuurverbinding De Groene Schakel, die het Gooi verbindt met de Utrechtse Heuvelrug. Het GNR heeft hier jarenlang aan gewerkt, samen met de gemeenten Hilversum en Laren en de provincie Noord-Holland. Een mooi staaltje samenwerking die de natuur veel winst oplevert.

Blauwtong

Er was in 2023 ook minder goed nieuws. Onze schapen en runderen zijn in het najaar getroffen door het blauwtongvirus. Alle schapen hebben lange tijd binnen in onze schaapskooi in Laren moeten staan. Hier konden onze herders en veeverzorgers voor de zieke dieren te zorgen. Helaas hebben we desondanks een flink aantal schapen verloren aan deze ziekte. Nu het virus even rustig is, zijn de schapen weer terug op de heide. Dat is fijn voor de herders én voor hun honden. Maar de schapen zijn behoorlijk verzwakt. We hebben moeten besluiten dat er geen lammetjes komen het komend voorjaar. We hopen dat er snel een vaccin wordt gevonden. Het virus is immers niet weg, en kan na de winter de kop weer opsteken.

Mooie extra activiteiten

Ik eindig graag weer met goed nieuws. Dankzij onze donateurs en extra giften hebben wij weer mooie extra activiteiten in de natuur kunnen financieren. Zoals het opknappen van de historische Eukenberg, verduurzamen van de schaapskooi in Laren en we hebben een mobiele wolfwerende nachtkraal voor de kudde kunnen kopen. Heel hartelijk dank daarvoor! Voor het nieuwe jaar hebben we volop plannen om de natuur in ons mooie Gooi verder te versterken en uit te breiden. Volg ons via onze website en social media.

Graag wens ik u, namens alle medewerkers van het Goois Natuurreservaat, een prachtig en groen nieuw jaar!

Karin Kos, directeur-rentmeester Goois Natuurreservaat

Gerelateerde berichten