Ontmoet onze mensen
GNR > Over ons > Organisatie > Ontmoet onze mensen > Column directeur-rentmeester Karin Kos: Schaapscheerdersfeest

Column directeur-rentmeester Karin Kos: Schaapscheerdersfeest

Column directeur-rentmeester Karin Kos: Schaapscheerdersfeest

Al 90 jaar houdt het Goois Natuurreservaat de prachtige landschappen en de natuur in het Gooi in stand. Een goede reden voor een mooi feest! En dat hebben we op 4 en 5 juni gevierd op ons traditionele Schaapscheerdersfeest. Het was een groot succes. Met ruim 6000 bezoekers veel blije gezichten en het prachtige weer, was het ook voor ons een fantastisch cadeau!

Al sinds de jaren vijftig ontdoen we jaarlijks onze schaapskudde -op traditionele wijze met de schaar- van hun winterjas. In dit jubileumjaar trokken we er twee dagen voor uit. Dat betekende dat we onze complete kudde, waaronder 280 schapen uit Laren, de kudde uit Blaricum van 90 schapen en 15 stamboekrammen konden laten knippen.

Cadeau

Burgemeester van Laren Nanning Mol bracht de kudde vanuit de stal in Laren samen met onze herder Rozenn naar de schaapskooi in Blaricum. Anne-Marie Kennis, de locoburgemeester van Blaricum, nam de kudde voor het hele weekend symbolisch onder haar hoede. Een bijzonder moment voor mij als directeur-rentmeester. Ik ben trots op onze organisatie. Iedereen, inclusief vrijwilligers en stagiairs, had er keihard aan gewerkt om te laten zien wat ons werk inhoudt. Nu mochten de bezoekers van het Schaapscheerdersfeest daar van genieten. Ons cadeau aan de inwoners van het Gooi.

Robuuste natuur

De sfeer tijdens de twee dagen was ontspannen. Ik zag de mensen genieten. Ouders namen wat te eten en drinken, kinderen maakten een herdersstaf of lieten zich schminken. Bezoekers vertelden me dat ze het niet alleen leuk vonden om er te zijn, maar ook dat ze het belang zien van wat wij doen als organisatie. De natuur in stand houden gaat niet vanzelf. Daar werken we keihard voor. Zo houden we de heidevelden open met onze kuddes en maken we de bossen robuuster voor de toekomst. Ik kijk met een positieve blik naar de toekomst van het Goois Natuurreservaat.

Op naar de 100 jaar en nog veel langer, want het Gooi is een fantastische plek om te wonen, werken en recreëren. Dat willen we -zoals in onze statuten staat- ‘ten eeuwigen dage’ in stand houden.

Karin Kos
Directeur-rentmeester Goois Natuurreservaat

Gerelateerde berichten