Ontmoet onze mensen
GNR > Over ons > Organisatie > Ontmoet onze mensen > Boswachter Dirk Mulderij: ‘Ik dacht je pakt je geweer en hoed, en je bent gewoon boswachter.’

Boswachter Dirk Mulderij: ‘Ik dacht je pakt je geweer en hoed, en je bent gewoon boswachter.’

Boswachter Dirk Mulderij: ‘Ik dacht je pakt je geweer en hoed, en je bent gewoon boswachter.’

De liefde voor de natuur heb ik van mijn opa, hij maakte veel reizen naar landen met ruige natuur. Thuisgekomen liet hij ons dan alle dia’s zien van de vlinders die hij had gefotografeerd. En als hij kwam oppassen dan nam hij ons vaak mee de bossen in. Ondanks dat ik opgroeide in een Drents dorp tussen drie natuurgebieden in heb ik vroeger nooit bedacht dat ik boswachter wilde worden. Ik had ook helemaal geen idee hoe je dat zou moeten worden. Ik dacht dat je dat gewoon was. Je pakte je geweer en hoed en was boswachter. 

Pas jaren later ontdekte ik door mijn stiefvader dat je een opleiding tot boswachter kan doen. Hij was boswachter en via hem ben ik vrijwilligerswerk in de natuur gaan doen. Dat vond ik zo leuk dat ik besloot de opleiding Bos- Natuurbeheer te gaan doen.

Na mijn opleiding heb ik eerst een aantal jaar gewerkt bij een herder, om ervaring op te doen. In 2019 werd ik terreinmedewerker bij het Goois Natuurreservaat omdat het mij leuk leek om voor een kleine organisatie te werken. Ik heb eerst de praktische kant van het werken bij een natuurorganisatie geleerd. Het werken op de achtergrond kende ik al, en paste goed bij mij. Maar al vrij snel kreeg ik de kans om me verder te ontwikkelen en inmiddels ben ik boswachter.

Dat was in het begin wel even spannend, je bent gastheer in het gebied maar je moet mensen ook aanspreken op hun gedrag. Je hebt een grote verantwoordelijkheid, en je moet snel kunnen beslissen. Maar hoe vaker je het doet, hoe minder spannend. Het meest geniet ik van de variatie in de werkzaamheden, geen dag is hetzelfde. Als ik rechtsaf ga in het bos kan mijn dag heel anders verlopen dan als ik links was gegaan. Rechts kan een boom staan waar ik wat mee moet, links kan ik een persoon tegenkomen die mij iets vertelt over iets wat hij of zij beleefd heeft in de natuur.

Ik hoef niet per se terug naar Drenthe. Ik vind het belangrijk om de natuur te behouden in Nederland, en juist in een druk, dichtbebouwd gebied als het Gooi is het een mooie uitdaging om mensen te leren dat de natuur waardevol is en gekoesterd moet worden

 

 

Gerelateerde berichten