Activiteiten

Te paard

De bossen en heidevelden van Goois Natuurreservaat bieden geweldige mogelijkheden voor ruiters en koetsiers met aanspanningen. Er ligt een netwerk van ruim 70 kilometer speciaal hiervoor aangelegde en onderhouden ruiter- en aanspanningenroutes. De routes zijn toegankelijk voor iedereen met een ruiter- of koetsiersvergunning. Deze routes zijn te herkennen aan een rond groen bord met een gele ruiter of een geel karrenwiel als ook aanspanningen zijn toegestaan. De in het terrein aangegeven route is altijd bindend. Afwijken van de route is niet toegestaan.

Ruiter- of Koetsiersvergunning
Om een ruiter- of koetsiersvergunning aan te vragen, volg je de volgende stappen:

 • Maak het verschuldigde bedrag (€ 45,- voor een ruitervergunning / € 85,- voor een koetsiersvergunning) over op IBAN NL55 RABO 0330 0339 99 o.v.v. naam, adres en soort vergunning.
 • Stuur daarna ook een e-mail met jouw persoonsgegevens naar gooisnatuurreservaat@gnr.nl
 • Zodra de betaling is verwerkt, krijg je de vergunning, bestaande uit de 'Vergunningsregeling voor Ruiters en Koetsiers' en twee plaatjes, thuisgestuurd. De 2 plaatjes moeten goed zichtbaar worden gedragen wanneer je op de routes aan het rijden bent.
 • De vergunning gaat ieder jaar in op 1 maart en is geldig tot en met 28 februari van het volgende jaar.

Dagvergunning
Voor incidenteel gebruik van de ruiterpaden is het mogelijk om op het kantoor van Goois Natuurreservaat een dagvergunning (voor € 7,-) aan te schaffen (het weekend wordt beschouwd als één dag).

De dagvergunning kan ook toegestuurd worden. Maak € 9,- (€ 7,- voor de dagvergunning en € 2,- verzendkosten) over op IBAN NL55 RABO 0330 0339 99 ten name van Goois Natuurreservaat in Hilversum o.v.v. 'dagvergunning', de datum van de rit en de naam en adres. Stuur daarna ook een e-mail met jouw persoonsgegevens naar gooisnatuurreservaat@gnr.nl De plaatjes worden dan toegestuurd. Let op! Regel dit minimaal 4 tot 5 werkdagen voor de dag dat de rit plaatsvindt.

Gedragsregels ruiters

 • Je bent welkom in de natuurterreinen tussen zonsopgang en zonsondergang;
 • Gebruik van wandel- en fietspaden is niet toegestaan;
 • Gelieve wandelaars en/of fietsers stapvoets te passeren;
 • Er wordt verwacht dat je je in het natuurgebied gedraagt als gast die de aanwezige vegetatie en dieren respecteert;
 • Het aanrichten van schade aan de flora en het verontrusten van de fauna zijn strafbare overtredingen;
 • Geef grazers de ruimte door te wachten tot ze minstens 25 meter ver weg zijn. Eventueel kun je een andere route nemen of in het uiterste geval een omtrekkende beweging maken, waarna je direct terugkeert naar het ruiterpad;
 • De plaatjes moeten goed zichtbaar voor de boswachter zijn aangebracht.

Lees ook de buitencode voor gedragsregels. Bij overtreding van de door Goois Natuurreservaat voor haar terreinen gestelde toegangsbepalingen, kan de boswachter of politie een proces-verbaal opmaken, indien hij meent dat een corrigerende waarschuwing niet volstaat. Bij wangedrag kan de vergunning worden ingenomen.

De begrazingsgebieden Limitische Heide, Nieuw Bussummerheide, Vliegheide, Wester- en Bussummerheide, Tafelberg- en Blaricummerheide, Zuiderheide, De Zanderij/De Snip, De Zuid en de Hoorneboegse Heide zijn voor ruiters toegankelijk via een klaphek en voor koetsiers via een landbouwhek voorzien van een hangslot waarvan je een sleutel kunt ontvangen tegen betaling van een borg (€120,-).

Vergeet niet de hekken na passage te sluiten.