Het Goois Natuurreservaat staat voor behoud van de natuur in het Gooi en is groot voorstander van meer groen in de stad. We zijn daarom enthousiast over de verschillende plannen van de gemeente Hilversum om de natuur rondom de stad ook naar binnen te halen. In tuinen, straten en wijken: overal komt het groen de komende jaren in beweging.
Er is vanouds een innige band tussen de natuur en de inwoners van Hilversum. Maar liefst 32% van de gemeente Hilversum ligt in het Goois Natuurreservaat. Veel natuur om de stad maar helaas heel weinig natuur binnen de bebouwde kom. Het GNR pleit voor meer groen in de stad, linten van groen voor insecten, kleine zoogdieren en vogels helpt de biodiversiteit en versterkt de Gooise natuur. Natuur in de stad geeft bovendien ook verkoeling op hete dagen. Het helpt water te bergen bij heftige regenbuien. En niet te vergeten… het is ook fijn. Een groene omgeving is prettig om in te leven. Het vergroot de leefbaarheid van de stad en het welzijn van de inwoners.
Groen lint langs spoor
Een mooi voorbeeld is de uitbreiding van natuur langs de spoorlijn. Het afgelopen jaar hebben we samen met de gemeente Hilversum veel geïnvesteerd in de zone langs het spoor bij het natuurgebied Laaperveld en het park Laaperveld. De verwaarloosde volkstuinen zijn opgeruimd, hekken verwijderd en de vrijkomende ruimte hebben we teruggegeven aan de natuur. De gemeente Hilversum het parkeerterrein op het viaduct Diependaalselaan wil verplaatsen, zodat een ononderbroken groen lint ontstaat tussen park Laapersveld en natuurgebied Laapersveld. De betonnen brug wordt getransfomeerd tot een stukje natuur. Deze lange strook is inmiddels van grote waarde voor de natuur en wandelaars. In onderstaand filmpje vertellen Bart Heller, wethouder gemeente Hilversum en Derk van der Velden beleidsmedewerker van het GNR over het natuurlint bij Laapersveld.
Versterking biodiversiteit
Meer natuur in de stad, van geveltuin tot park, zorgt voor een ideale omgeving voor soorten als de gierzwaluw, mus, egel en verschillende bijen en vlindersoorten. Al deze dieren kunnen best wat hulp gebruiken. Meer plekken om veilig de schuilen, voedsel te vinden of te overwinteren. In 10 jaar tijd is 50% van de egels in Nederland verdwenen, dat geldt ook voor de huismus en de wilde bij. Al deze dieren kan je helpen door minder tegels en meer planten en struiken in je tuin.