Activiteiten

't Laer

In het natuurgebied Zuiderheide, met bos, heide, zandverstuivingen en enkele kleine vennetjes heeft Goois Natuurreservaat een groepsverblijf voor veldwerk en natuureducatie een speelbos, ’t Laer geheten. Het gebouw biedt onderdak aan groepen die kleinschalig natuurbeheer verrichten of die een programma hebben met natuurbeleving, natuureducatie of veldonderzoek. De naam 't Laer betekent open plek in het bos. 

Accommodatie

De accommodatie is geschikt voor 50 overnachtende personen op basis van zelfverzorging. De huur bedraagt € 11,00* per persoon per etmaal, waarbij uitgegaan wordt van minimaal 20 personen. De prijs is exclusief elektriciteit, gas, water en reinigingsheffing. De totale kosten worden achteraf, op basis van nacalculatie, met je afgerekend. * prijspeil 2012/13

Voor informatie over de beschikbaarheid van 't Laer en reserveringen kun je contact met ons opnemen. 

Voorzieningen

 • Dagverblijf van 85 m2 (met tafels en stoelen);
 • 2 slaapzalen met 10 of 12 stapelbedden en een slaapruimte met 3 stapelbedden;
 • 4 toiletten, 4 douches en 14 wasbakken;
 • Keuken met uitrusting om zelf gerechten te bereiden;
 • Bijkeuken en kantoorruimte;
 • Centrale verwarming.

Zelf mee te brengen

 • Slaapzakken, kussens en kussenslopen;
 • Borden, bestek en mokken, eventueel opdienschalen;
 • Hand- en theedoeken, toiletpapier;
 • Vuilniszakken, schoonmaakmiddelen en afwasmiddel;
 • Lucifers, koffiefilters (rond, voor professioneel apparaat);
 • Eten en drinken.

't Laer is zowel met de auto of touringcar als met het openbaar vervoer te bereiken. Op 700 meter van het groepsverblijf ligt de bushalte 'Heidebloem/A27' van lijn 109, Hilversum-Baarn.
Het bezoekadres is Oude Postweg 1 te Laren (Noord-Holland).

 Speelbos

Naast het groepsverblijf ligt het eerste speelbos van het Gooi. Het is een populair speelbos voor kinderen van 4 t/m 14 jaar, met uitsluitend natuurlijke speelelementen zoals, een beekje, een boomstammenpad, holle weggetjes en nog veel meer. Kinderen kunnen zich uren uitleven met zand, water, keien, bomen klimmen en hutten bouwen. Voor de (groot)ouders zijn er zitbanken, maar zij kunnen ook gewoon meespelen.

Het speelbos is een gezamenlijk project van Goois Natuurreservaat en initiatiefnemers van het IVN. Vele vrijwilligers hebben meegeholpen bij de aanleg. Het speelbos wordt gesponsord door onder meer de Vogelwerkgroep het Gooi en Omstreken, de Lakeland Foundation, Vitens, het IVN, Cooperatiefonds Rabobank Noord Gooiland, Kringloopcentrum Eemnes en de Nationale Postcode Loterij. Het project kan zeker nog sponsors gebruiken. Wilt je zelf of met je bedrijf dit project steunen dan kun je een bijdrage overmaken op rekening NL55 RABO 0330 0339 99 t.n.v. het Goois Natuurreservaat te Hilversum. Voor extra informatie: Jaap Vlaanderen, 035 6214598 of vlaanderen@gnr.nl.

Speelbos 't Laer is altijd open. Officieel tussen zonsopgang en zonsondergang zoals alle natuurgebieden van het GNR.
In de zomerperiode is de waterpomp te gebruiken (globaal april - oktober) en staat er een Dixi-toilet.
Groepen kunnen vooraf contact opnemen met GNR.

 

Natuurbeleving

Het Goois Natuurreservaat wil met groepsverblijf 't Laer vooral jongeren bij natuurbescherming betrekken, wat op termijn de beste garantie is voor behoud van de natuur. Schoolgroepen kunnen wat het natuureducatieve deel betreft ondersteund worden door IVN-natuurgidsen. Jaarlijks doen circa 400 leerlingen mee aan een van de educatieve programma's. In totaal komen er jaarlijks meer dan duizend leerlingen naar 't Laer, behalve voor veldstudie ook voor vrijwilligerswerk in de natuur. Verschillende natuur- en milieugroepen maken eveneens gebruik van de faciliteiten die het verblijf biedt voor lezingen, cursussen en vergaderingen. Ook andere groepen variërend van kerkelijke gezelschappen tot kunstgroepen maken gebruik van ’t Laer. Natuurbeleving neemt bij al deze groepen een centrale plaats in.