Blog van de boswachter

GNR > Herder Rozenn: Gevaccineerd

Herder Rozenn: Gevaccineerd

Elke twee weken verschijnt er een column van de boswachters en herders van het Goois Natuurreservaat in de huis-aan-huisbladen van Enter Media, die in de hele regio Gooi worden verspreid. Onderstaande column verscheen in GooiseMerenNieuws, HilversumsNieuws, BELNieuws en HuizerNieuws.

Gevaccineerd

In september 2023 brak het blauwtongvirus uit. Helaas waren ook onze schapen snel getroffen. Na wekenlange intensieve zorg en het verlies van ruim dertig dieren, bleven we het nieuws rondom een vaccin op de voet volgen.

Onze zieke dieren knapten weer op en de knutten verdwenen door de winterse kou. We konden weer veilig de hei op! We hebben de dieren niet laten dekken: eerst rust en kijken wat de tijd zou brengen. Eind april kwam het verlossende telefoontje van onze dierenarts over het vaccin! En op 13 mei was het zover. Al onze 420 schapen en 10 geiten werden die dag gevaccineerd.

Mancave

Om 09.00 uur stonden we klaar met de Larense kudde op de Zuiderheide. Eerst waren de rammen aan de beurt. Die stonden te wachten in de trailer. Na hun prik konden ze weer worden weggebracht naar hun ‘man-cave’ (een lekker weiland in Hilversum!). En daarna moesten de 320 schapen en 10 geiten van de Larense kudde nog. Wat zijn het er dan veel! Ieder schaap vangen, prikje achter de voorpoot en een kleur met merkstift op de kop, zodat we wisten wie er al was geweest. De geiten moeten over drie weken nog een keer worden geprikt. Ook de Blaricumse kudde hebben we daarna gedaan.

Het was een beste klus, maar het verliep heel vlot. Met een fijne samenwerking met onze dierenarts en vrijwilliger Paul die meehielp. Collega Mirjam en ik werden de dagen die volgden steeds blijer. Want een reactie op het vaccin bij de schapen bleef uit. Op naar een blauwtongvrij jaar!

Rozenn Le Buhan
Hoofd veeverzorging en herder

PS Wil je de Gooise natuur helpen behouden en beschermen? Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol voor de natuur. Ik hoop op je steun!

Ja, ik geef een eenmalige gift

Meer blogs van de boswachter