Blog van de boswachter

GNR > Boswachter John: Nestvlieders en nestblijvers

Boswachter John: Nestvlieders en nestblijvers

Elke twee weken verschijnt er een column van de boswachters van het Goois Natuurreservaat in de huis-aan-huisbladen van Enter Media. Onderstaande column verscheen in GooiseMerenNieuws, HilversumsNieuws, BELNieuws en HuizerNieuws.

Nestvlieder of nestblijver?

Een aantal weken geleden kreeg ik een fotootje doorgestuurd van een kampeerder op seizoenskampeerterrein De Fransche kamp, gelegen in ons Goois Natuurreservaat. De begeleidende tekst luidde: ’Dit babykonijntje zit hier al de hele dag… wat te doen? Wil de mensenmoeder hem nog komen ophalen met een doosje of bakje?’

Geurloos

Het advies van de boswachter dat retour ging: ’Niets doen. Dit betreft namelijk een jonge haas, en moeder komt waarschijnlijk aantal keer per dag om het jong te zogen. Hazen krijgen hun jongen in een leger, niet in een hol. In de tussentijd ligt de babyhaas verstopt en geurloos te genieten van de buitenlucht. Veilig voor roofdieren, want nog geurloos. Gaan wij eraan zitten, dan komt er mensengeur op het jong, en bestaat de kans dat moeders het jong verstoot.’

Nestvlieder

De haas is een zogeheten nestvlieder. Jongen worden met vacht geboren en kunnen zien en horen vanaf het moment van geboorte. Dit in tegenstelling tot het konijn. Deze jonkies worden blind, kaal en hulpeloos geboren en liggen daarom ook in een hol. Ze komen pas naar buiten als ze een vacht hebben en kunnen zien. Net als de egel, das, vos, wolf en boommarter overigens. Bij vogels zie je natuurlijk precies hetzelfde. De meesjes en de merel in hun nest(kast) worden blind en kaal geboren. Grutto- en kievitskuikens die uit het ei kruipen moeten gelijk met hun ouders mee op pad, en kunnen ook al zelfstandig op zoek naar insecten.

Vraag van uw boswachter aan u: is ons mensenkind een nestblijver of een nestvlieder?

John Didderen
Boswachter

PS Wil je de Gooise natuur helpen behouden en beschermen? Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol voor de natuur. Ik hoop op je steun!

Ja, ik geef een eenmalige gift

Meer blogs van de boswachter