Blog van de boswachter

GNR > Boswachter Dirk: Wat hangt er in die boom?

Boswachter Dirk: Wat hangt er in die boom?

Elke twee weken verschijnt er een column van de boswachters van het Goois Natuurreservaat in de huis-aan-huisbladen van Enter Media, die in de hele regio Gooi worden verspreid. Onderstaande column verscheen in GooiseMerenNieuws, HilversumsNieuws, BELNieuws en HuizerNieuws.

Wat hangt er in die boom?

Afgelopen week fietste ik samen met onze stagiaire door het Spanderswoud tijdens een controleronde. Het broed- en rustseizoen is in volle gang, dus we controleren extra of bezoekers zich aan de toegangsvoorwaarden houden.

Ladder

Tijdens onze ronde zagen we op een afstand twee mensen met een ladder. Ze leken iets in de boom te gaan doen, dus we stopten om te observeren. Je weet immers nooit wat je tegenkomt… Toen we dichterbij kwamen, bleken het vrijwilligers van de Vogelwerkgroep Het Gooi en Omstreken te zijn. Ze waren bezig met een inspectie van nestkasten. Deze vrijwilligers houden een telroute bij, waarbij ze de nestkasten die verspreid door het Gooi hangen, controleren.

Waardevolle gegevens

Misschien denk je: wat doet een nestkastje nou middenin de natuur? Kunnen vogels niet zelf een nestplek vinden en bouwen? En dat kunnen ze zeker zonder deze kastjes. Maar dankzij de nestkasten kunnen we de populaties van verschillende vogelsoorten monitoren. Sinds de oprichting van de Vogelwerkgroep Het Gooi en Omstreken in 1966 zijn de nestkastcontroleurs verenigd en worden waardevolle gegevens over de vogels in het Gooi goed vastgelegd.

Tip: Kijk eens op de website van de Vogelbescherming voor meer informatie over nestkasten, voedersystemen en vogelhuisjes. Je kunt op de website ook een specifieke vogelsoort selecteren om te zien welk type nestkast geschikt is. En door een nestkast in je tuin of op je balkon op te hangen, kun je zelf ook een handje helpen bij het beschermen en behouden van onze prachtige vogels.

Dirk Mulderij
Boswachter

PS Help mee de Gooise natuur behouden en beschermen! Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol voor de natuur.

Ja, ik geef een eenmalige gift

Meer blogs van de boswachter