Blog van de boswachter

GNR > Boswachter Daan: Landgoed Monnikenberg

Boswachter Daan: Landgoed Monnikenberg

Elke twee weken verschijnt er een column van de boswachters van het Goois Natuurreservaat in de huis-aan-huisbladen van Enter Media. Onderstaande column verscheen in GooiseMerenNieuws, HilversumsNieuws, BELNieuws en HuizerNieuws.

Landgoed Monnikenberg

Landgoed Monnikenberg… een pareltje van 43 hectare. Ik zou het niet anders willen noemen! Wat een bijzonder gebied is dit en wat kan ik er telkens van genieten als ik er doorheen rijd of wandel. Alsof je een andere wereld binnenstapt. Het ligt midden in de randstad, pal onder de rook van Hilversum. Terwijl het drukke leven om je heen raast kom je óp het landgoed heerlijk tot rust. Het is klein, maar fijn.

Een boost voor de soortenrijkdom

Qua natuur is het zó divers: het ven is sinds kort in ere hersteld, wat de soortenrijkdom een enorme boost gaat geven. Het is óók te bewonderen vanaf het nieuwe vlonderpad. Prachtig hoe dynamisch dit ven het hele jaar door wordt. Vol water in herfst en winter, wat veel waterminnende soorten trekt. En tijdens warmte en droogte een steeds meer terugtrekkende oever. Die gradiënt, ofwel overgang, is superbelangrijk voor flora én fauna. Er is een stukje bos én een klein weiland. Beide, ondanks hun bescheiden omvang, ook weer mooi en belangrijk vanwege verschillende natuurtypen.

Binnenwandelen en -vliegen

Ook is het landgoed onmisbaar als natuurverbinding met de Utrechtse Heuvelrug. Met de faunatunnel onder de A27 en het nieuwe ecoduct Anna’s Hoeve komt al het moois van de Heuvelrug ons mooie Gooi binnenwandelen en -vliegen. Uiteraard loopt en vliegt er ook wel weer eens wat terug naar de Heuvelrug, maar hé… dat heet vrijheid, hè.

Ik nodig je uit om dit mooie landgoed en de rust zelf eens te komen ervaren. Ik garandeer je: dat wordt genieten! Heads up: het gebied is beperkt toegankelijk voor honden en alleen aan de lijn.

Daan Eijben
Boswachter

PS Wil je de Gooise natuur helpen behouden en beschermen? Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol voor de natuur. Meer informatie vind je via de knop hieronder.

Een eenmalige gift voor de natuur bij jou om de hoek

Meer blogs van de boswachter