Blog van de boswachter

GNR > Boswachter Daan: Ongenode gast

Boswachter Daan: Ongenode gast

Elke twee weken verschijnt er een column van de boswachters van het Goois Natuurreservaat in de huis-aan-huisbladen van Enter Media. Onderstaande column verscheen in GooiseMerenNieuws, HilversumsNieuws, BELNieuws en HuizerNieuws.

Ongenode gast

Als boswachter kom ik écht van alles tegen in de natuur. Van gedumpte krantenwijken tot bouwafval en van roestige ouwe fietsen tot knuffels. Dat dit niet thuishoort in het bos zullen de meeste mensen met me eens zijn. Maar bij ‘afval’ in de natuur hoort óók gedumpt tuinafval. En dát weten veel mensen dan weer niet. ‘Waarom, dat is toch ook groen?’ horen we vaak.

Extreem sterk

In tuinafval kan Japanse duizendknoop zitten. Een superkrachtige plant die andere verdringt, en dus ook dieren die van die planten leven. Hij heeft geen natuurlijke vijanden en groeit daarom heel snel. En Japanse duizendknoop is extreem sterk. De wortels tasten zelfs wegen, bruggen en riolen aan!

Japanse duizendknoop is ontzettend moeilijk weg te krijgen. Wij doen dat door de grond af te graven met machines. De wortels van de plant worden er dan uitgezeefd. Er wordt eiwitrijk bio-granulaat aan de bodem toegevoegd, en de bodem wordt afgedekt. Dan krijgt de plant geen zuurstof meer. Komen er toch weer nieuwe planten op, dan moeten die met de hand worden uitgestoken. Dit moet wel 3 tot 5 jaar lang gebeuren.

Japanse duizendknoop in de grijze bak

Tot slot twee tips. Eén: collega Peter werd geïnterviewd door TV Noord-Holland over Japanse duizendknoop in de natuur. Kijk het filmpje terug op onze website. Tip twee: Verwijder je de plant uit je tuin? Gooi deze NIET bij het groenafval, maar in de grijze bak. Zo voorkom je dat hij zich toch weer via de compost verspreidt. Thanks!

Daan Eijben
Boswachter

PS Wil je de Gooise natuur helpen behouden en beschermen? Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol voor de natuur. Meer informatie vind je via de knop hieronder.

Een eenmalige gift voor de natuur bij jou om de hoek

Meer blogs van de boswachter