Blog van de boswachter

GNR > Herder Rozenn: Blauwtong

Herder Rozenn: Blauwtong

Elke twee weken verschijnt er een column van de boswachters en herders van het Goois Natuurreservaat in de huis-aan-huisbladen van Enter Media, die in de hele regio Gooi worden verspreid. Onderstaande column verscheen in Bussums Nieuws, Muider Nieuws, Naarder Nieuws, Gooi en Eembode, Laarder Courant de BEL en Nieuwsblad voor Huizen.

Blauwtong

Deze column schrijven is lastig voor mij. Want we maken op dit moment een heel zware tijd door. Onze schapen en runderen worden geteisterd door blauwtong. Een virusziekte die zo snel om zich heen grijpt, dat in heel Nederland sinds begin september dagelijks ontzettend veel dieren de strijd verliezen. Ze krijgen hoge koorts, gezwollen tong en lippen en pijn en ontsteking in de hoeven. Ze eten niet meer, liggen veel en lopen kreupel. Het is vreselijk om te zien.

Op stal

Een vaccin is er nog niet. Niet in Nederland. Tot die tijd hebben wij, als herders-veeverzorgers van het Goois Natuurreservaat, besloten op stal te blijven met de kudde. Alleen als het goed koud wordt, gaan wij de hei weer op. Dan zijn de knutten, insecten die de ziekte overbrengen, minder actief. Of dat nog lukt deze winter? Ik heb er een hard hoofd in.

Geen lammetjes deze lente

Onze runderen worden ziek, maar knappen na een week ‘griep’ weer op. Bij de schapen hebben we nu 24 dieren verloren. En er zijn er nog zo’n 30 in de ziekenboeg. Zij worden behandeld met pijnstilling en antibiotica waar nodig. Het positieve nieuws is dat er ook ruim 30 schapen terug zijn in de groep gezonde dieren. En gelukkig is de ziekte niet besmettelijk. Vanwege het blauwtongvirus hebben we besloten om de schapen en de runderen deze winter niet te laten dekken. We hebben komend voorjaar dus helaas geen kalfjes en lammetjes.

Ik wil alle schapenhouders, melkveehouders en dierenartsen in deze moeilijke tijd heel veel sterkte wensen…

Rozenn Le Buhan
Hoofd veeverzorging en herder

PS Wil je de Gooise natuur helpen behouden en beschermen? Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol voor de natuur. Ik hoop op je steun!

Ja, ik geef een eenmalige gift

Meer blogs van de boswachter