Blog van de boswachter

GNR > Boswachter John: Bosbouwers

Boswachter John: Bosbouwers

Elke twee weken verschijnt er een column van de boswachters van het Goois Natuurreservaat in de huis-aan-huisbladen van Enter Media. Onderstaande column verscheen in Bussums Nieuws, Muider Nieuws, Naarder Nieuws, Gooi en Eembode, Laarder Courant de BEL en Nieuwsblad voor Huizen.

Bosbouwers

Een bosbouwer, of eigenlijk de natuur, bouwt hout. De boswachter bewaakt het bos en de houthakker hakt hout. U koopt het hout in de bouwmarkt of de meubelwinkel. Of gebruikt het als toiletpapier. Maar in het bos wonen ook andere bosbouwers. Denk aan de gaai, de eekhoorn en de bosmuis. Hoe zit dat?

Wintervoorraad

Eikels, beuken- en hazelnoten vallen recht naar beneden uit de boom. Onder de boom is er meestal onvoldoende licht om deze vruchten te laten groeien. De gaai en eekhoorn vinden ze dan, op zoek naar voedsel. Ze stoppen ze op allerlei plekken in de grond als wintervoorraad. En dan kan het zomaar gebeuren dat er een eikel verstopt wordt op de heide tussen wat braamstruiken. Het dier weet echt niet meer waar hij zijn voorraad allemaal verstopt heeft. En zo helpt hij, onbedoeld, bomen aanplanten.

Rommelen met eikels

Bosmuizen rommelen ook heel wat af met noten en eikels. Ik hoor ze ‘s nachts met eikels rollen onder de houten plankenvloer in de kruipruimte van mijn dienstwoning. Daar wordt dan een hele verzameling aangelegd. Ook de das en de vos bouwen vrolijk mee aan een afwissend bos. Als je nu dassen- of vossenpoep vindt, zit dat vol met bessenpitten. Op een nieuwe plek gedropt, met de ‘mest’ uit de poep, kan er weer een nieuwe kardinaalsmuts, hulst of taxus groeien.

Tip: Als u een stuk hout koopt, verdiep u dan eens in de soort en de ontstaanswijze. Dan gaat u de bosbouwer ook beter begrijpen.

John Didderen
Boswachter

PS Wil je de Gooise natuur helpen behouden en beschermen? Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol voor de natuur. Ik hoop op je steun!

Ja, ik geef een eenmalige gift

Meer blogs van de boswachter