Blog van de boswachter

GNR > Boswachter Dirk: Oktober paddenstoelenmaand

Boswachter Dirk: Oktober paddenstoelenmaand

Elke twee weken verschijnt er een column van de boswachters van het Goois Natuurreservaat in de huis-aan-huisbladen van Enter Media, die in de hele regio Gooi worden verspreid. Onderstaande column verscheen in Bussums Nieuws, Muider Nieuws, Naarder Nieuws, Gooi en Eembode, Laarder Courant de BEL en Nieuwsblad voor Huizen.

Oktober paddenstoelenmaand

Wist je dat oktober de maand is waarin de natuur zichzelf opnieuw uitvindt? Het begint met een knal van kleur en vorm: paddenstoelen! Deze eigenaardige schimmels schieten uit de grond en lijken wel van een andere planeet te komen.

Eeuwige dans

Maar laten we ons voordat we ons verdiepen in de wereld van paddenstoelen, eens stilstaan bij het schimmelrijk. Ja, naast het plantenrijk en het dierenrijk hebben we ook het schimmelrijk! Het verband? Ze werken samen in een eeuwige dans van energie en voedingsstoffen in ecosystemen. Het schimmelrijk, met zijn rol als afbreker en terugbrengen, zijn de opruimers van de natuur. Ze helpen dode planten en dieren vergaan en maken de voedingsstoffen die ze bevatten weer beschikbaar voor andere organismen.

Baardige melkzwam en de toverchampignon

Terug naar onze herfststerren, de paddenstoelen! Je hebt vast gehoord van eekhoorntjesbrood, de vliegenzwam en de parasolzwam. Maar wist je dat er nog veel meer paddenstoelen zijn met namen die rechtstreeks uit een sprookjesboek lijken te komen? Denk aan de fraaie koraalzwam, elfenbankjes, baardige melkzwam en toverchampignon. Als je een paddenstoelenencyclopedie erbij pakt, kom je in een betoverende wereld terecht. Maar let op: niet zomaar gaan knabbelen! Want je hebt hiervoor serieuze expertise nodig. En bovendien mag je ze vaak niet plukken. Ook niet in onze natuurgebieden…

Geniet van de herfst, met zijn kleurrijke bladeren, frisse lucht en natuurlijk die eigenaardige, mysterieuze paddenstoelen die onze wereld op dit moment domineren. En bedenk dat de natuur een delicate balans is tussen het plantenrijk, dierenrijk en schimmelrijk, en dat ze allemaal een rol spelen in het wonder van het leven op aarde.

Dirk Mulderij
Boswachter

PS Help mee de Gooise natuur behouden en beschermen! Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol voor de natuur.

Ja, ik geef een eenmalige gift

Meer blogs van de boswachter