Elke twee weken verschijnt er een column van de boswachters van het Goois Natuurreservaat in de huis-aan-huisbladen van Enter Media. Onderstaande column verscheen in Bussums Nieuws, Muider Nieuws, Naarder Nieuws, Gooi en Eembode, Laarder Courant de BEL en Nieuwsblad voor Huizen.
Ananassen uit Nederland?
‘Groeien er ananassen in Nederland? Gewoon in de natuur? Ga weg joh!’ Yesss, er groeien gewoon ananassen in de Nederlandse natuur. Nou ja… ananas-gállen dan. En sorry, die zijn niet eetbaar, da’s dan weer jammer.
Ik wil jullie graag meenemen in de wonderschone wereld van de ‘gallen’. Wéér iets moois dat de natuur in elkaar gefrummeld heeft. Wel eens van ‘gallen’ gehoord? Of gezien? Ze komen geregeld voor in de natuur. De meeste groeien heel uitbundig in de meest prachtige vormen en kleuren.
Woekering
Een gal is eigenlijk een woekering van weefsel die een plant maakt als een insect, zoals een galwesp, zijn eieren in de plant legt. Hij kapselt die eitjes als het ware in. En dat levert de prachtigste creaturen op. Gallen komen op verschillende planten, struiken en bomen voor. Vaak op beuken, of de zomereik.
Ingewikkeld
Terug naar die ananas(gal), want dit is toch wel een van mijn favorieten. Kijk nou naar die vorm, geweldig toch? Hij wordt gevormd aan het uiteinde van eikentakken. De ananasgalwesp, het insect waardoor dit moois ontstaat, plant zich nogal ingewikkeld voort trouwens. In de ‘ananas’ ontwikkelen zich alleen vrouwelijke larven. De gallen vallen in de herfst op de bodem, de larfjes overwinteren erin. In het vroege voorjaar zijn het wespjes geworden. Ze leggen onbevruchte eitjes op de bloeiaren van de eik en daar ontstaat een galvorm. Daaruit komen mannelijke of vrouwelijke larfjes die zich later geslachtelijk kunnen voorplanten. Hóe bijzonder is dat!
Tip! Probeer eens een gal te vinden op een beuk of een eik. Dikke kans dat je er daar wel een paar zult vinden.
Daan Eijben
Boswachter
PS Wil je de Gooise natuur helpen behouden en beschermen? Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol voor de natuur. Meer informatie vind je via de knop hieronder.